Çocuk, mahremiyet eğitimi için odasında uyumalı

Çocuk, mahremiyet eğitimi için odasında uyumalı

Çocuklarda sağlıklı cinsel kimlik ve mahremiyet eğitimi için çocukların anne ve babasından ayrı uyumasını öneren Pedagog Ali Çankırılı, “İki-üç yaşına kadar bebeği kendi yataklarında yatıran ebeveynler var. Cinsel sağlık ve mahremiyet eğitimi açısından anne-babalar, bebeği kesinlikle kendi yataklarına almamalı.” diyor.

Çankırılı, şunları tavsiye ediyor: “Ebeveyn, çocuğun uykuya kolay geçmesi için masal okuyabilir, bir bardak ılık süt içirebilir ve ‘İyi uykular, Allah rahatlık versin’ diyerek odadan çıkabilir. Çocuk anne-babayı kendi başında bekletmek için ‘Bir masal daha oku, biraz daha kal, su istiyorum, uykum yok, korkuyorum.’ gibi bahaneler bulabilir. Ebeveyn kararlı olmalı ve odadan ayrılmalı.”

Uzman psikolojik danışman Yasemin Yalçın Aktosun, aileleri ile uyuyan çocuklara 5 aşamalı süreç öneriyor. Anne-babanın kararlı ve sabırlı davranması gerektiğinin altını çizen Aktosun, “Bütün aşamalarda çocuk uykuya daldıktan sonra aile odasına gitmeli. Çocuk gece yarısı yatağına gelse bile, aile onu tekrar kendi yatağına götürmeli. Çocuk mutlaka sabah kendi yatağında uyanmalı. Çocuğun odasında uyumak istememesi sadece alışkanlıktan kaynaklanmıyor olabilir. Bu durumda odasında uyumaya niçin direnç gösteriyor, bunu anlamalı ve psikolojik sıkıntının nedenine göre müdahale edilmeli.” ifadelerini kullanıyor.

Ayrı uyuma eğitimi beş hafta sürüyor

İlk hafta: Çocuğun yatağında birlikte uyuyun. Bu süreç gerekirse bir haftayı aşabilir. Unutmayın, çocuk uykuya daldıktan sonra kendi yatağınıza gitmelisiniz.

İkinci hafta: Uykuya dalana kadar çocuğunuzun yatağında oturun. Elini tutarak ve saçını okşayarak onunla sohbet edin.

Üçüncü hafta: Çocuğun yatağının yanında bir sandalyede oturun. Çocuk uyuyana kadar ona masal okuyun.

Dördüncü hafta: Çocuk uykuya dalana kadar aynı odada gazete-kitap okumak gibi herhangi bir işle uğraşın.

Beşinci hafta: Çocuğunuza yatağına kadar eşlik edip onu öptükten sonra ayrılın.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.