Aynı yatakta uyumak, bebek ölümlerini artırıyor

Aynı yatakta uyumak, bebek ölümlerini artırıyor

İngiltere’de yapılan bir araştırma, ebeveynlerin yeni doğan bebekleriyle aynı yatağı paylaşmasının, ‘uykuda ani bebek ölümlerini’ (SIDS) beş kat arttırdığını ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, ebeveynlerin sigara, alkol ve uyuşturucudan uzak durmaları bu riski azaltmıyor.

BMJ’nin yaptığı araştırmada, 4 bin 500 denek aile ile görüşülerek, uykuda ani ölüme maruz kalan bin 500 bebek değerlendirmeye alındı. Araştırma, her beş ‘uykuda ani bebek ölüm’ vakıasından birinde, ebeveynlerden biri veya her ikisinin bebeğiyle aynı yatakta uyuduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmayı yürüten Profesör Bob Carpenter’a göre, İngiltere’de her yıl uykuda ani olarak ölen 300 bebekten 120’si, ebeveynleriyle aynı yatakta yatmasaydı hayatta olacaktı. Araştırma sonuçlarında ayrıca, “Ebeveyniyle aynı yatakta yatması dışında SIDS için hiçbir risk faktörü bulunmayan ‘anne sütüyle beslenen’ çok düşük riskli bebeklerin uykudaki ani ölümleri, anne-babasıyla yatakları ayrılarak yüzde 81 oranında önlenebilir.” şeklindeki bulgular dikkat çekiyor.

İngiltere’deki mevcut çocuk gelişimi kitapçıklarında, ailelerin bebeklerini istedikleri yerde uyutabilecekleri, ancak en güvenli yerin beşikleri olduğu belirtiliyor. ABD ve Hollanda gibi birçok diğer ülkede ise ebeveynler doğum sonrası ilk 3 ayda bebekleriyle aynı yatakta yatmaması yönünde ikaz ediliyor.

Profesör Carpenter, “İngiltere de dünyadaki genel uygulamaya uyarak 3 aydan küçük bebeklerin anne-babasıyla aynı yatağı paylaşmamaları konusunda kesin bir duruş sergilemeli.” yorumunda bulunuyor. İngiliz hükümeti de sağlık gözlemci kuruluşu NICE’yi uyararak, araştırmada ortaya çıkan yeni sonuçlara göre kılavuz kitapçığını değiştirmesini talep etti.

Carpenter, bebeklerin süt emerken veya rahat etmesi için anna-babasının yatağına yatmalarında bir sakınca olmadığını, ancak uyudukları zaman kesinlikle kendi yataklarına alınmaları gerektiğinin altını çizdi. İngiliz Profesör, “Fakat araştırma sonuçları gösteriyor ki bebekler için en güvenlisi, kendi yataklarında tek başına uyumalarıdır.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.