ABD, ağustos böceklerinin istilasına hazırlanıyor

ABD, ağustos böceklerinin istilasına hazırlanıyor

ABD’nin Doğu kıyısındaki milyonlarca ağustos böceği, yer altındaki kuluçkalarında geçirdikleri 17 yılın ardından yeryüzüne çıkmaya hazırlanıyor. Yuvalarından yeni yeni çıkmaya başlayan ağustos böcekleri 1-2 hafta içerisinde başta South Carolina  ve Maryland bölgeleri olmak üzere birçok bölgede etkili olacak.   


Maryland College Park Üniversitesi’nde görev yapan böcekbilimci Michael Raupp, İHA’ya yaptığı açıklamada, ABD’nin Doğu kıyısında meydana gelecek eşsiz doğa olayının, her yaştan insanlar için harika bir fırsat olacağını belirtti.


Böceklerin yeryüzüne akınının kısmen zararsız olacağını anlatan Raupp, ortaya eğlenceli bir görüntü çıkacağını ifade etti.  Ağustos böceklerinin orantısız olarak çıkardıkları yüksek sesle bilindiğini belirten Raupp, bu sesin böceklerin eşleşme döngüsünde önemli bir rol oynadığını söyleyerek,  “Erkeğin yan kısmında tymbal denilen bir organ bulunuyor. Erkek bunu titretebiliyor ve çıkardığı ses 90 desibele kadar ulaşıyor. Çıkan ses ise tamamen romantizmle ilgili. Erkeğin, eşini etkileyebilmek için 3 kez çağrıda bulunuyor. Eğer bu dişinin hoşuna giderse onayladığı sinyalini veriyor ve kanatlarıyla ses çıkarıyor. Daha sonra birleşip, eşleşiyorlar ve dişi ağaç dallarına yumurtalarını bırakıyor” şeklinde konuştu.


Böceklerin tek zararlarının ise fidanlara olduğunu belirten Raupp, dişi ağustos böceklerinin fidanların dallarına yerleştirdiği yumurtalardan çıkan larvaların, yumurtadan çıktıktan sonra ağacın dibine düşerek yerin altına doğru çukur kazdıklarını ve burada ağaçların bitki köklerinin özünü yediklerini söyledi.


Dünya çevresinde bulunan diğer kuluçkaların ömür döngülerinin 2 yıldan 13 yıla kadar değiştiğini ancak Kuzey Amerika’da yaşayan ağustos böceklerinin 17 yıllık bir döngüsünün bulunduğunu anlatan Raupp, böceklerin niye böyle uzun bir ömür döngüsü geliştirdiğine henüz bir cevap bulunamadığını söyledi. Raupp, “Ağustos böceklerinin 17 yılda bir simültane olarak yeryüzüne böyle toplu bir çıkış yapmalarının sebebinin, onları yemek isteyen hayvanları alt etmek olduğunu düşünüyoruz. Böcek dünyasında ender rastlanan bu zekice stratejiye avcı doyumu adını veriyoruz” ifadelerinde bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.