Yüksek Mahkeme, Wisconsin meclisinin ‘seçimlerde kimlik ibrazı şartı’nı iptal etti

Yüksek Mahkeme, Wisconsin meclisinin ‘seçimlerde kimlik ibrazı şartı’nı iptal etti

Kasım ayında yapılacak olan ara seçimlerde Wisconsinlilere oy kullanmak için kimlik bulundurma şartı getiren düzenleme Yüksek Mahkeme tarafından iptal edildi.

Yüksek Mahkeme, dün aldığı kararla yerel bir mahkeme tarafından getirilen ‘kimlik şartı’ yasasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetti. 2012 yılında yapılan başkanlık seçimlerinden sonra çıkarılan yasa, sivil toplum kuruluşları tarafından bölge mahkemesine taşınmıştı. Wisconsin 7. Bölge Mahkemesi pazartesi günü kimlik ibrazı kanunu lehinde karar almıştı. Bu kararın ardından konuyu gündemine alan Yüksek Mahkeme dün görüştüğü Wisconsin eyalet yönetimi tarafından çıkarılan yasayı anayasaya aykırı buldu.

Cumhuriyetçiler tarafından getirilmeye çalışılan seçimlerde kimlik belgesi şartı, liberallerle bazı sivil toplum kuruluşlarının tepkisini çekmişti. Yasaya göre oy kullanacak vatandaşların sandığa gitmeden önce kimliklerini ibraz etmesi gerekiyor. Yasaya karşı olanlarsa bu durumun anayasada ABD vatandaşlarına tanınan serbest oy kullanma hakkına karşı getirilmiş bir kısıtlama olarak değerlendiriyor.  Yine kimlik ibrazına karşı olanlar, seçime katılımın yüzde 50’lerde olduğu ABD’de bu oranın daha da düşmesine yol açacağını dile getiriyor.

Cumhuriyetçilerin kimlik şartını daha çok siyahi Amerikalıları sandıktan uzak tutabilmek için ileri sürdüğü savunuluyor. Ülkede milyonlarca seçmenin oy kullanmasını engeleyecek olan kimlik ibrazı daha önce de Orta Amerika eyaletlerinde hayata geçirilmeye çalışılmış ancak Yüksek Mahkeme tarafından hükümsüz hale getirilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.