WP Obama dedi; medyanın adaylara destek yarışı kızışıyor

WP Obama dedi; medyanın adaylara destek yarışı kızışıyor

Amerika’da seçimler öncesi gazetelerin veya dergilerin hangi başkan adayını destekleyeceğini duyurması bir gelenek. Amerika’nın ve dünyanın saygın gazetelerinden olan Washington Post (WP), seçimde Obama’yı destekleyeceğini açıkladı.

Bugüne kadar Obama veya Romney lehine açıklama yapan gazeteler arasında en tanınanları Başkan yönünde tercih yaptıkları görüldü. Ancak Romney için sevindirici haber ise 2008 başkanlık seçimlerinde Obama’yı destekleyen bazı gazetelerin bu yılki seçimlerinde Romney’i tercih etmeleri seçimin ciddi şekilde çekişmeli geçeceğine bir işaret olarak yorumlandı.

6 Kasım’daki başkanlık seçimi mücadelesi Başkan Barack Obama ile rakibi Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Mitt Romney arasında kıyasaya devam ederken yarışın her alanda sürdüğü görülüyor. Son olarak seçimlerde iki adaydan hangisi yönünde tercih kullanacağını açıklayana gazeteler kervanına WP katıldı. Baş makalesinde WP, destek açıklamasını biraz alaylı uslupla kaleme aldı. Gazete, Romney’e destek vermemelerini şöyle izah etti; ‘‘Eğer bu konulardan birisi olmuş olsaydı Sayın Romney adına; mesela Sayın Obama’nın ilk dönemi başarısız geçseydi; Sayın Romney daha sevimli olup Amerika’nın güvenlik ve liderliğini teşvik edebilseydi veya rakibinden mizaç, kapasite ve karakter yönünden üstün olsaydı; ki bunlardan hiçbiri olabilmiş değil” ifadelerine yer verdi.

WP’nin açıklamasına kadar Amerika genelinde Obama’ya destek vereceğini duyuran ünlü gazeteler arasında Los Angeles Times (LA Times) ile Philadelphia Inquirer da var. Liberal yayın çizgisine sahip olan WP, LA Times ve Philadelphia Inquirer dışında Obama’ya destek açıklaması yapması beklenen bir başka meşhur gazete de New York Times (NYT) . New York merkezli bu gazete henüz seçimlerde kimi destekleyeceği yolunda bir beyanda bulunmadı.

GAZETELERİN OBAMA’YA DESTEK GEREKÇELERİ NET

Başkan Obama’ya destek açıklayan gazetelerin genelikle öne sürdükleri gerekçeler şöyle özetlenebilir; birincisi Obama’nın daha önceki George W. Bush-Dick Cheney iktidarından daha iyi liderlik edip, hem ekonomi de hem de dış politika da başarılı olması. İkincisi, Amerikan halkının daha güvende olması, ulusal güvenlik, sağlık sisteminde yapılan reform, orta sınıf için getirilen vergi kolaylığı vb benzeri politikaları. Üçüncüsü ise Cumhuriyetçi Mitt Romney’in kararsız tutumu, sözlerinde sık sık zig-zag çizmesi neden gösterildi.

ROMNEY’YE DESTEK AZINSANMAYACAK KADAR BÜYÜK

Romney başkan adayı seçildiği Cumhuriyetçi Parti’nin muhafazakar tabanında dahi liberal kişiliği nedeni ile eleştiriliyor. Mormon mezhebinden olmasının dışında parti tabanın da yeterince muhafazakar bulunmayan Romney’e hem mensubu olduğu parti hem de gazetelerden giderek destek açıklamaları artıyor. Mitt Romney’e bugüne kadar desteğini açıklayan onlarca irili ufaklı gazeteler kervanına son olarak Florida eyaletinin en büyük gazetleri de katıldı.

Obama ile Romney’in kafa kafaya yarıştığı Florida eyaletinde önemli gazetlerin Romney lehine tercih bildirmeleri Başkan için burada seçimi daha da zor girdiği anlamına geliyor. Florida eyaletinin en çok satan ilk iki gazeteleri olan The Tampa Tribune ile The South Florida Sun-Sentinel bu yılki seçimlerde Romney’i destekleyeceklerini açıkladı. Yine bir başka Florida gazetesi olan Orlando Sentinel de Romney lehine destek açıklamasında bulundu. Bu üç gazete de 2008 başkanlık seçimlerinde Obama yönünde destek açıklamalarında bulunmuştu. Bu eyalette bugüne kadar en çok tanınan eyalet gazeteleri için de yalnızca The Tampa Bay Times, Obama lehinde destek açıklamasında bulundu.

Romney’e sürpriz bir başka destek açıklaması da liberal yayınları ile tanınan New York Observer oldu. Gazete, Amerikan başkanlık seçimlerinde Romney’i destekleyeceğini açıklaması liberal okurlarında şaşkınlığa neden oldu. New York Observer’ın Romney yönünde destek açıklamasının arkasında ise bu gazetenin sahibi Jared Kusher’in Donald Trump’un kızı olan eşi Ivanka Trump’un olduğu yönünde iddialar sözkonusu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.