Vali Cuomo’nun ‘esrar bulundurma’ ile ilgili yasa tasarısı azınlık gruplarından ve Bloomberg’ten destek aldı

Vali Cuomo’nun ‘esrar bulundurma’ ile ilgili yasa tasarısı azınlık gruplarından ve Bloomberg’ten destek aldı

New York Valisi Andrew Cuomo, küçük miktarda esrarın kamusal alanda taşınmasıyla ilgili cezai müeyyideyi azaltmak için bir teklifte bulundu. Teklif, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, eyalet savcıları ve New York Başkomiseri Raymond Kelly tarafından destekleniyor.


New York eyaleti 1977 yılında aldığı bir kararla 25 gramın altındaki miktarda esrarın kamusal alanda görünmeyecek bir şekilde kişi üzerinde taşınmasını tutuklamaya neden olabilecek bir kabahatten çıkartıp parasal ceza gerektiren bir uygulamaya çevirmişti. Vali Cuomo’nun yasa tasarısı teklifi New York eyaletinde yasama sezonunun bitimine 3 hafta kala geldi. Söz konusu yasa uzun zamandır eleştiri oklarının hedefindeydi. Yasanın uygulamasında bir dengesizlik olduğunu vurgulayan çevreler New York Polis Departmanı (NYPD)’nın ‘stop and frisk’ (durdur ve ara) uygulamasına dikkati çekiyor. Buna göre New York eyaletinde polislerin şüpheli buldukları şahısları durdurarak üzerlerinde arama yapma hakkı var. Polis göz ardı edilemez bir çoğunlukla Afrika ve İspanyol kökenli gençleri durdurarak arama yapıyor. 2011 yılında New York polisi küçük miktarda esrar bulundurmak suçundan 50 binin üzerinde kişiyi tutukladı. Tutuklananların yüzde 82’si Afrika ve İspanyol kökenli. WNYC radyosunun yayınladığı bir habere göre esrar kullanımı beyaz Amerikalılarla Afrika ve İspanyol kökenli Amerikalılar arasında neredeyse eşit düzeydeyken, tutuklanmalarda gözle görülür bir orantısızlık söz konusu.


Vali Cuomo pazartesi günü yaptığı bir açıklamada “Bu yasayla ilgili bariz bir tutarsızlık sözkonusu. Eğer özel alanınızda esrar bulundurursanız bu yasanın ihlali demek. Ancak bunu kamusal alanda görünür kılarsanız bu ceza gerektiren bir suç.” diye konuştu. Cuomo “Bu uygunsuz. Yasanın yürürlüğe geçmesinde tutarsızlıklar var. Bununla beraber durdur ve ara uygulamasının hayata geçmesinde daha büyük karışıklıklar söz konusu. Kamusal alanda görünür kılmadan insanlar esrar taşıyabilir. Ancak polis sizi durdurup ceplerinizi boşaltmanızı söylediğinizde az önce özel alanda olan esrar kamusal alana çıkıyor ve bu da tutuklanmaya kadar giden bir uygulamanın başlangıcı oluyor. Polis durdurup ‘ceplerini boşalt’ diyor. Esrar bir anda kamusal alana çıkıyor. Ve yasa ihlali suça dönüşüyor.” diyerek yaşanan süreci açıkladı.


Geçtiğimiz yıl 25 gramdan az miktarda esrar taşımak suçundan tutuklanan kişilerin yarısından fazlası hayatlarında ilk kez tutuklanmış oldu.  Azınlık hakları savunucuları bu durumun azınlık gençlik için büyük bir çifte standart olduğu inancında. Çünkü sabıka kaydında tutuklanma bulunan gençler hayatlarının sonuna kadar bu suçun açıklamasını yapmak zorunda kalıyor. Aynı durumda beyaz olduğu için şüpheli olarak görülmeyen ve polis tarafından durdurulup aranmayan gençlerse esrar kullansalar bile bununla ilgili herhangi bir müeyyideyle karşılaşmıyor. Azınlık hakları kuruluşları özellikle iş bulmalarda temiz sabıka kaydının önemine dikkat çekiyor.


Cumhuriyetçi çoğunluğa sahip New York Senatosu’nda Vali Cuomo’nun yasa tasarısının onay görüp görmeyeceği henüz belli değil. Ancak New York Belediye Başkanı Bloomberg, eyalet savcıları ve Başkomiser Kelly’nin yasa tasarısına gösterdikleri destek yasa tasarısının güçlendirilmesi olarak görülebilir.


Öte yandan suçlularla ilgili cezaların hafifletilmesine genel anlamda karşı çıkan Cumhuriyetçiler 25 gramın özel alanda taşınmak için çok büyük bir miktar olduğunu düşünüyor. Brooklyn bölgesi Cumhuriyetçi Senatörü Martin J. Golden yasa tasarısına karşı çıkan isimler arasında. Golden, Cuomo, Bloomberg, Kelly ve savcıların savunmasını yaptığı yasa tasarısının sadece ‘durdur ve ara’ uygulamasıyla ilgili olduğunu söyleyerek aşırı dozdan hayatını kaybeden insanların hikayelerini anlattı. Irkçı çifte standardı ortadan kaldırırken gençlere yanlış bir mesaj verilmesi Cumhuriyetçilerin çekinceleri arasında.


Vali Andrew Cuomo’nun yasa tasarısının onay görmesindeki en önemli gerekçelerden bir tanesi ise teklife göre kamusal alanda  esrar içiminin hala suç olarak görülmesi. Yasa tasarısı sadece küçük miktarda esrar taşımayı suç olmaktan çıkartmayı hedefliyor. Ancak bu uygulamanın  gençler üzerindeki etkisi kaygı vermeye devam ediyor.


Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.