TV’deki tartışma programında kazanan Cumhuriyetçi adaylar

TV’deki tartışma programında kazanan Cumhuriyetçi adaylar

Cumhuriyetçi Parti’nin 2016 başkan aday adaylarının televizyondaki tartışma programında kazananları gibi kaybedenleri oldu.

Cumhuriyetçi Parti içindeki ön seçim tüm siyasi uzmanları yanıltmaya devam ediyor. Siyasi uzmanların yarışta şans tanımadığı iki isim son zamanlarda açıklanan anketlere göre ilk iki sırayı paylaşıyor. Her şeye karşın 5 saatten fazla süren tartışma programında performansları ile öne çıkan başkan aday adayları şöyle;

carly-fiorinaCARLY FIORINA

Önceki gece California’da yapılan tartışma programında birçoklarına göre en başarılı başkan aday adayı HP şirketinin eski CEO’su Carly Fiorina oldu.

GOP içinde kıran kırana geçen başkan adaylığı yarışı kamuoyunun dikkatini çekmeye devam ediyor.  Çarşamba günü yapılan televizyon tartışmasında Carly Fiorina’nın ünlü milyarder Donald Trump’a verdiği cevap ile stüdyoyu dolduranlar tarafından en fazla alkış alan demeç oldu. Trump’ın kendisine yönelttiği ‘‘çirkin kadın’’ hakaretine karşın Fiorina, ‘‘Bu söylediklerinin ne anlama geldiğini her kadın çok iyi anladı’’ diye cevapladı. Fiorina, Planlı Ebevyinlik programı ile gecenin en fazla alkış alan bir diğer çıkışını yaptı. Başkan Barack Obama’nın aile kavramına karşı politikalar yürüttüğünü savunan Fiorina, buna ABD toplumunun sessiz kalmasını da eleştirdi.

jeb-bushJEB BUSH

Bush’un bir önceki tartışma oranla performansı daha iyi olduğu genel kanı. Jeb Bush’un ağabeyi George W.Bush’u Trump’ın eleştirmesinin ardından, ‘‘Benim kardeşimin bizleri daha güvenli bir hayat sunduğunu biliyor musun?’’ sözleri salonu dolduranlar tarafından uzun süre alkışlandı.  Bush konuşmasında kardeşinin ‘İslami terörizmle’ mücadele ettiğinin altını çizdi. Cumhuriyetçi başkan aday adaylarının hepsine yakını ‘İslami terörizm’ ifadelerini kullanmaları dikkat çekiyor.

Bush, Trump’a ayrıca eşinin isminin siyasi konulara çekmesinden dolayı da “Bunu yapmanız tamamen uygunsuz bir hareket. Neden eşimden bunun için özür dilemiyorsunuz?’’ diye çıkıştı. Trump bu çıkışı ise duymamazlıktan geldi.

Top-Polling GOP Candidates Participate In First Republican Presidential DebateCHRIS CHIRSTIE

New Jersey Valisi Chris Christie için tartışma programından kilit çıkış Bush, Trump, Fiorina’nın kendi kariyerleri ile tartışmalarına yaptığı eleştiriyle yaptı.

Vali Christe, “Donald ile Carly kendi geçmişleri hakkında yaptıkları ileri geri kişisel konuşmaları kendileri dışında kimseyi eğlendirdiğini, ilgilendirdiğini düşünmüyorum hele 55 yaşında işsiz bir inşaat işçisini, çocuğunun eğitimi için para bulamayan insanları. Size doğrusunu söylemek gerekirse, o insanlar sizin kariyer kaygılarınızı umursadığı yok. Kelime oyununu bırakarak asıl sorunlara çözüm yollarını konuşalım. Ve oyun oynamayı bırakın” dedi.    

Christie, başkan aday adaylarının  birbirleri ile kavga etme yerine Planlı Ebevyinlik sorunu konusunda çözüm önerilerini tartışması gerektiğine işaret etti. Christie, konuşmasında Demokrat Parti’nin başkan aday adayı Hillary Clinton’a eleştirerek, kürtaja verdiği destek anne karnında çocukların sistematik öldürülmesine yardımcı olduğunu ifade etti.

US Republican Presidential debate at the  Ronald Reagan Presidential LibraryMARCO RUBIO

CNN haber kanalına göre gecenin bir başka galibi de Florida Senatörü Marco Rubio oldu. Rubio, Trump’a Jeb Bush ya da Fiorina gibi doğrudan saldırmadı ancak konuşmaları ile rakibinin sözlerinin temelsiz olduğunu ima etti.

Donald Trump, Senato’daki bazı oylamalara Rubio’nun katılmamasını eleştirdi. Bunun üzerine Rubio, ‘‘Sayın Trump söylediğiniz gibi Senato’daki bazı oylamalara katılmadım size nedenini söyleyeyim mi? Washington DC’deki yerleşik politikacı zümrenin yani her iki partiden kimselerin Amerikan insanının yaşamlarından uzak olmasından. Bu nedenle bazı oylamalara girmedim’’ diye cevap verdi.  

DONALD TRUMP

donald-trumpKamuoyu yoklamalarında açık ara önde görülen Donald Trump, en çok eleştiriye maruz kalan aday adayı oldu. Ancak Trump, biraz politikacı biraz işadamı biraz da sokak üslubu ile kendisini savundu.

Cleveland şehrinde yapılan ilk tartışma programı sonunda da birçok siyasi uzman Trump’ın tartışmanın mağlup olanlarından birisi olarak yorumladı. Ancak anketler yapılıp kamuoyu ile paylaşılınca tartışmanın galibi olduğu görüldü. Önceki gün yapılan tartışma içinde CNN yorumcuları dahi genelde Trump’ın mağlup olanlar arasında ismini zikretti. Kuvvetle muhtemel ki sokağın dilini iyi anlayan Trump, Cumhuriyetçi tabanın nabzına göre şerbet vermeyi başardı.

Trump, Jeb Bush ile girdiği ikili diyaloğu, Fiorina’ya ‘çok güzel kadınsın’ diye dalga geçmesi, Kentucky Senatörü Rand Paul’ü ‘ilk 10 da bile değilsin ne işin var burada’ sözleri ve Wisconsin Valisi Scott Walker’ı ‘‘Eyaletin 2.5 milyar dolar bütçe açığı verdi hangi başarıdan söz ediyorsun’’ şeklindeki sert eleştirileri dikkat çekti.

Bush’un  “muhasebe yoksunu”, “dünyada olup bitenleri anlama yoksunu” eleştirilerine Trump, kardeşi George Bush döneminde izlenen yanlış politikaların yol açtığı zararlar ile cevap verdi. Trump, Jeb Bush’a “Kardeşinin yönetiminin eseridir Barack Obama felaketinin başımıza gelmesi… Kardeşinden sonra partimizden Abraham Lincoln bile aday olsaydı kaybederdi” sözleri ile cevap verdi. Abraham Lincoln da Cumhuriyetçi Partili başkanlarındandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.