Türk toplumu, Obama’nın “Ermeni soykırımına” karşı daha aktif olmasını istiyor

Türk toplumu, Obama’nın “Ermeni soykırımına” karşı daha aktif olmasını istiyor

Türk-Amerikan toplumu, yeni dönemde ABD Başkanı Barack Obama’dan sözde Ermeni soykırımı iddialarına karşı daha aktif olmasını istiyor. Amerika’daki Türklerin seçimlerde daha çok Obama’yı desteklediğini ifade eden sivil toplum liderleri, son seçimlere Türklerin daha fazla katılım gösterdiğini belirtti.

Başkan Obama’yı bekleyen yeni sürecin zorlu olacağını kaydeden Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Ali Çınar, ellerinden geldiğince Amerikan hükümeti ile irtibatta olacaklarını kaydetti.
ali cinar

2015 yılında sözde Ermeni soykırımının 100. yıldönümü sebebiyle ABD’deki Ermeni diasporasının Obama üzerinde baskı kuracaklarını iddia eden Çınar, bu konuda Obama’nın önceki dönemlerden daha net ve sağlam bir duruş sergilemesini bekletiklerini söyledi. Seçimden önce özellikle Türk vatandaşlarına oy kullanmaları konusunda telkinlerde bulunduklarını hatırlatan Çınar, “Türklerin seçimde daha aktif olmasını istedik. Özellikle Ermenilerin aktif olduğu konularda bizim de onlara karşı çalışmalar yapmamız gerekiyor. Ermeni gruplar, 2015 yılında Obama’ya çok ciddi bir şekilde baskı kurmaya çalışacaklar. Bizim de bunlara karşı daha aktif olmamız gerekir. Umarım Obama bu konuda daha net bir duruş gösterir. Bu konuda elimizden geleni yapacağız.” dedi.

ABD’de belli grupların sözde Ermeni soykırım meselesini Türkiye’ye karşı bir kart olarak kullanıldığını vurgulayan Türk Kültür Merkezi (TCC) Genel Koordinatörü Murat Kaval, bu hususta Başkan Obama’nın baskılara boyun eğmeyeceğini söyledi.
080812-tcc2TCC olarak seçimde arkadaş ve dostlarını oy kullanmaları konusunda teşvik ettiklerini belirten Kaval, “Zannediyorum bu seçimde Türk toplumu önceki seçimlere göre daha aktif ve bilinçliydi.” şeklinde konuştu.

Kaval, Obama’nın seçilmesini Türk toplumu adına üç sebepten dolayı önemsediğini vurguladı. Kaval, ilk olarak göçmenlerin oturum, sağlık sigortası ve ırkçılık gibi problemlerini çözmek için Obama’yı iyi bir lider olarak gördüğünü söyledi. İkinci sebep olarak da azınlıkların gerek yerel seviyede, gerekse federal seviyede nüfuzlarına orantılı bir şekilde temsil edilmesi için yeni adımların atılacağına dikkat çeken Kaval, son olarak da Türk toplumunun yüzde 90’nı itibariyle Obama’yı desteklediğini, başkanın da bunun farkında olarak Türkiye’ye karşı olan gruplara daha dikkatli davranmasını temenni ettiklerini söyledi.

Merkezi başkent Washington’da olan Türki Amerikan Birliği (TAA) Başkanı Faruk Taban, Obama’nın ilk 4 yılında Türkiye ile iyi ilişkiler geliştirdiğini, yeni dönemde de sadece Türkiye değil bölgedeki diğer ülkelerle de dengeli bir politika gütmesini beklediklerini belirtti.1 Obama’nın tekrar başkan seçilmesinin Türk toplumu açısından memnuniyetle karşılandığını söyleyen Başkan Taban, “Türklerle ve Türkiye ile var olan ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi adına başkanın tekrar seçilmesi önem arz ediyor. Bilindiği gibi inişli çıkışlı da olsa ikili diyaloglarda büyük bir kriz yaşanmamasını ve bu tecrübenin önümüzdeki döneme aktarılmasını iki taraf için bir şans olarak göruyorum.” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.