Trump’ın vize yasağı mahkemeye taşındı

Trump’ın vize yasağı mahkemeye taşındı

ABD Başkanı Donald Trump’ın yedi Müslüman ülkenin vatandaşlarına getirdiği kısıtlamaya karşı, ABD’ye girişine izin verilmeyen iki Iraklı adına mahkemeye başvuruldu.

ABD’de Başkan Donald Trump’ın yedi Müslüman ülkenin vatandaşlarına vize kısıtlaması getirdiği başkanlık kararnamesine karşı ilk yatgı başvurusu yapıldı. New York JFK Havalimanı’ndan ülkeye giriş yapmasına izin verilmeyen iki Irak vatandaşının avukatları, kararnameyi yargıya götürdü.

JFK Havalimanı’ndan ABD’ye girişi engellenen kişilerden birinin 10 yıldır Irak’ta Amerikan hükümeti adına çalışan Hamid Halid Derviş, diğerinin de eşi ve oğlu New York’ta yaşayan Haydar Samir Abdülhalik Alşavi olduğu belirtiliyor.

New York Times’ın haberinde farklı uçaklarla New York’a gelen iki Iraklının da yetkililer tarafından alıkonulduğu belirtilirken, avukatları müvekkillerinin salıverilmesi için mahkemeye başvurdu.

Washington Post Halid Derviş’ın Irak’ta Amerikan güçleri için 12 yıldır tercümanlık yaptığını ve iki kere ölümcül saldırıdan sağ kurtulduğunu yazdı. Derviş’ın vizesini aldığı ayrıca istihbarat örgütlerince de güvenlik soruşturmasından geçirilmiş olduğu kaydedildi.

‘Trump’ı arayın’

Avukatlar müvekilleriyle görüştürülmediklerini, “Kiminle konuşmamız lazım?” sorusuna “Başkan ile. Trump’ı arayın” gibi yanıtlar aldıklarını anlattı.

Kuvvetler ayrılığının garantiye alındığı bir başkanlık sistemiyle yönetilen ABD’de, başkanlık kararnameleri yargı yoluyla denetlenebiliyor.

Trump’ın savaştan kaçan Suriyelilerin ülkeye girişini ‘ikinci bir emre kadar’ durdurduğu ve nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan İran, Irak, Yemen, Libya, Somali ve Sudan vatandaşlarına üç aylık vize kısıtlaması getirdiği kararname dünya çapında tepki çekmiş durumda.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.