Tayvan’da tansiyon yükseliyor; Pelosi ziyareti gerçekleşti

Tayvan’da tansiyon yükseliyor; Pelosi ziyareti gerçekleşti

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti başladı. Pelosi, 1997’den bu yana Tayvan’a seyahat eden en üst düzey ABD’li yetkili oldu. Reuters kaynaklarının aktardığına göre, Dışişleri bakanı Joseph Wu ve ABD’nin Tayvan temsilcisi Sandra Oudkirk tarafından karşılanan Pelosi, Çarşamba sabahı Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile görüşecek.

Tansiyon Yüksek

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin salı günü akşam saatlerinde Tayvan’a iniş yapması üzerine Güney Çin Denizi’nde ipler geriliyor. Çinli yetkililer olası bir ziyaretin iç işlerine müdahale olacağını ve ABD için ciddi sonuçlar doğuracağını duyurmuştu. 

Tayvan Savunma Bakanlığı, olası bir Çin saldırısına karşı kendilerini koruyabileceklerine emin olduklarını söyledi. Tayvan Boğazı’nda askeri hareketlilik artıyor. Olası bir ziyaretin zamanlamasının Çin Komunist Parti liderlerini zor duruma sokacağı düşünülüyordu. 

Yapılan ziyaretin Parti’nin askeri kanadı olan Halk Kurtuluş Ordusu’nun 1 Ağustos’taki kuruluş yıldönümü kutlamalarının hemen sonrasında ve Parti liderlerinin 20. Kongresinin öncesine denk gelmesi kendi içinde ekonomik problemlerle boğuşan Çin’in nasıl bir tepki vereceği konusunu daha da karmaşık hale getiriyor. 

Dünyanın gözü Pelosi’nin uçağındaydı

Pelosi’nin Tayvan’a inmesini binlerce insan takip etti. Uçuş verilerini anlık paylalaşan FlightRadar sitesinden Nancy Pelosi ve ekibinin içinde olduğu uçağın rotasını anlık olarak takip edildi. Pelosi, Türkiye saatiyle 17.45 civarında Taiwan’a indi. Çin Pelosi’nin ziyareti sebebiyle Tayvan Boğazını sivil uçaklara kapattığını duyurdu. Çin, günler öncesinden ABD’yi ‘ateşle oynamaması’ konusunda uyarmıştı. Çinli yetkililer, Pelosi’nin ziyaretinin gerçekleşmesi halinde misilleme yapılacağını ve Çin ordusunun “asla boş durmayacağını” ifade etmişlerdi.