Seçimin galibi kim olacak?

Seçimin galibi kim olacak?

Bugün Amerikan halkı 100 sandalyeli Senato’nun üçte birini, 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamını, 36 valiyi ve 87 eyalet kamarasının üyelerini belirlemek üzere sandığa gidiyor. En kritik yarış Senato seçimlerinde yaşanacak ancak Temsilciler Meclisi’nde durum nasıl olacak?

Ara seçimler öncesinde yüzlerce kamuoyu yoklaması yapıldı. Temsilciler Meclisi’nde 2010 yılındaki ara seçimlerde üstünlüğü ele geçiren Cumhuriyetçi Parti’nin bugün de anketlere göre yine zaferle çıkacağı görünüyor. Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde asıl sorun genel dağılımın nasıl olacağı? Yani hangi partinin kaç milletvekili çıkaracağı asıl cevabı merak edilen soru.

Kamuoyu yoklamalarına göre bugünkü seçimler sonunda Cumhuriyetçi Parti, Meclis’teki sandalye sayısını 10 ila 15 civarında arttırması bekleniyor.

Seçim arifesinde birçok kurum ve şirket, düzenledikleri anket sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Bunlar arasında CBS News, New York Times (NYT), YouGov, Huffington Post, Fox News, Wall Street Journal (WSJ) gibi önemli kurumlar bulunuyor. CBS/NYT ve YouGov’un ortak anketine göre bugünkü seçimde Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçilerin vekil sayısını 6 ila 12 arasında arttırması öngörülüyor.

anketAncak, milletvekilliği seçimleri senatörler de olduğu gibi eyalet genelinde değil nüfusa göre bölge bölge yapıldığından Temsilciler Meclisi için yapılan anketlerin yanılma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.

Her seçimde olduğu gibi yine şehirlerde daha çok Demokratların, kırsalda ise Cumhuriyetçilerin genel manada sandıkta gülen taraf olacağı genel kabul.

FiveThirtyEgiht adlı analiz kuruluşu uzmanlarından Harry Enten, bugün Cumhuriyetçilerin Demokratlardan yüzde 2 oranında daha fazla oy alacağı ve bunun da muhafazakar partiye Meclis’te  yaklaşık 7 milletvekili daha kazandıracağı anlamına geldiğini ifade etti. Enten sandık sonucu eğer yüzde 3 ila 4 oranında fazla Cumhuriyetçiler lehine çıkarsa bunun karşılığında Meclis’e bu partinin 11 ila 15 yeni vekil göndereceği anlamına geldiğini de dile getirdi.

Enten gibi bir çok siyasi uzman bugünkü seçimlerin neticesinde Cumhuriyetçilerin 5 ila 15 arasında yeni milletvekilliği kazanacağı görüşünde.

Bugün Meclis’te Cumhuriyetçilerin 233 (bir vekilleri vefat etti), Demokratların ise 201 vekili bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.