Seçim yardımları 6 Kasım’da Obama’nın seçileceğini gösteriyor

Seçim yardımları 6 Kasım’da Obama’nın seçileceğini gösteriyor

Geçtiğimiz ay Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Mitt Romney, seçim kampanyası için 170.5 milyon dolar yardım toplamayı başardı. Ancak bu rakam Romney’in rakibi Başkan Barack Obama’nın eylül ayında topladığı seçim yardım toplamından geride kaldı.


Başkan adaylarının seçim kampanyalarına yapılan bağışların siyasi okuması Amerika’da kazanacak adaya yapılan yatırım olarak görülüyor. Siyaset uzmanları seçim kampanyalarında hangi adayın daha fazla bağış toplar ise sandıktan da onun çıkacağını öngörüyor.  


Başkan Obama, eylül ayında topladığı bağış miktarı ile bu yıl bir ayda elde ettiği en yüksek tutara ulaştı. Obama’nın seçim kampanyası için Amerikan halkı eylül ayında 181 milyon dolar yardımda bulundu. Başkan Obama, 2008 yılındaki başkanlık seçim kampanyası için eylül ayında 193 milyon dolar toplamayı başarmıştı. Kampanya bürosundan yapılan açıklamada, eylül ayında Obama’nın ikinci dönem seçilebilemesi için Beyaz Saray’a 1 milyon 800 bin kişinin bağış yaptığı bildirildi.

Obama kampanyası ve Demokrat Parti, ağustos ayında da 114 milyon dolar bağış toplamıştı. Ancak son bağış, Obama’nın Eylül 2008’de topladığı 193 milyon dolarlık bağışa yetişemedi.

Romney ekibi geçtiğimiz ay kasasına koyduğu 170.5 milyon dolar ile birlikte ay başında kasasında 191.2 milyon dolar nakit paraya ulaştığını ve bu paranın da yapılacak olan seçim reklamlarında kullanılacağını duyurdu.

Seçimlere üç hafta kalırken başkan adaylarının seçim kampanyaları için toplanan bağışların önemi de giderek artıyor. Anketlerde birbirlerine yakın görünen Romney ile Obama’nın son seçim virajına yaklaştığı bugünlerde özellikle kararsız (swing state) eyaletlerdeki reklam harcamaların da önemi katlanarak artıyor.

Amerikan seçim tarihinde 2012 başkanlık seçimleri en pahalı seçim olarak şimdiden geçmiş durumda. Obama’nın bugüne kadar ikinci dönem seçilebilmek için kampanyasına topladığı yardım miktarının bir milyar dolara yaklaştığı hesaplanıyor. Aynı şekilde Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Romney’in de bugüne kadar halktan ve büyük maddi destekte bulunan super PAC’ler vasıtası ile elde ettiği yardım tutarının bir milyar dolara yaklaştığı öngörülüyor.

Romney’in seçim kampanya ekibinin verdiği bilgilere göre geçen ay yapılan yardımların çoğunluğunun küçük bağışlardan elde edildiği görüldü. Kampanya ekibi bir milyondan fazla insanın 250 dolar ve altında bağışta bulunduğunu bildirdi. Bu bağışlardan elde edilen nakit gelirin 43.2 milyon nakit para olduğu da vurgulandı.
Yine Romney’in ekibi bugüne kadar toplanan tüm nakit seçim kampanyası yardım parasının yüzde 93’ünün küçük bağışlarda sağlandığına vurguda bulunuldu.

Son üç ayda Obama, rakibinden daha fazla bağış toplamayı başarırken bunun sandığa olumlu yönde yansımasının da bir belgesi olarak algılanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.