Sandy, Obama’yı parlattı

Sandy, Obama’yı parlattı

ABD başkanlık seçiminin hemen öncesinde gündemin ilk sırasına oturarak seçimi arka plana atan Sandy kasırgası, Başkan Obama’ya da liderliğini gösterme şansı tanıdı. Obama, muhaliflerden de takdir gördü.

ABD’nin birçok kuzeydoğu eyaletini afet bölgesine dönüştüren tropik Sandy kasırgası ve soğuk hava dalgası karışımı, Demokrat Partili Başkan Barack Obama’ya gelecek salı yapılacak seçimler öncesinde liderlik vasıflarını sergileme imkânı da verdi. Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney’nin son haftalardaki yükselişini durdurmakta zorlanan Başkan Obama, başarılı kriz yönetimiyle muhalifleri de dâhil kamuoyundan takdir topladı. Siyasi gündeme damgasını en çok vuran olay ise afetten büyük zarar gören New Jersey eyaletinin karizmatik Cumhuriyetçi valisi Chris Christie’nin Obama’yla beklenmedik derecede yakın pozlar vererek Romney kampanyasını zor durumda bırakması oldu.   

Seçime bir hafta kala ABD’yi vuran Sandy kasırgasının ilk günlerinde hem Obama hem rakibi Romney seçim kampanyalarını rölantiye alarak halktan puan toplamaya çalıştı. İcranın başı Obama, federal devletin Bush döneminde New Orleans’ı vuran Katrina kasırgasındaki gibi benzer bir başarısızlık göstermemesi için kolları bizzat sıvadı. Beyaz Saray’ı arayarak yardım talebinde bulunan vali, belediye başkanı ve diğer önemli mahallî yetkililerin telefonlarına en geç 15 dakika içinde geri dönülmesi talimatı verdi. Kriz masasında kurmaylarıyla toplantı üstüne toplantı yapan Obama, çok sayıda mahallî yetkiliyle de defalarca telefonla görüştü.

Afet bölgesinde incelemelerde bulunmak üzere gelen Obama’yı havaalanında karşılayan New Jersey Valisi Chris Christie, kameraların karşısına da birlikte çıktığı Başkan’ın liderliğini övmekten çekinmedi. Başkan’la ‘mükemmel’ bir çalışma ilişkisi olduğunu söyleyen Christie, sağ cenahtan gelen ikazlara aldırmadan iltifatlarını daha sonra da sürdürdü. Obama da Christie’yi överek jestine karşılık verdi.

Obama ile Christie, Brigantine sahilinde vatandaşların sorunlarını birlikte dinledi. Başkan, Christie’yi Marine One adlı helikopterine davet ederek afet bölgesini havadan inceledi. İki lider helikopterde istişare ederken çekilen bir fotoğraf  Beyaz Saray tarafından Twitter aracılığıyla servis edildi. New Jersey Valisi de kendi Twitter hesabından mesajı izleyenlerine yeniden gönderdi. Siyasi gözlemciler, ‘çalışkan’, ‘halk adamı’ ve ‘hakperest’ imajını pekiştiren Christie’nin 2016 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin adaylığına hazırlandığı yorumlarını yapıyor.

Dikkatleri Obama’dan kendine çekmek isteyen Romney ise Sandy kasırgasının New Jersey’i vurmasından bir gün sonra çekişmeli eyaletlerden Ohio’da afetzedelere yardım etkinliği düzenledi. Ancak tanıtım videosu ve müzikler dâhil Romney seçim kampanyasının çoğu unsurunu barındıran etkinlik halkın büyük kısmınca yeterince samimi bulunmadı. Şu sıralar Romney gazetecilerin sorularına cevap vermekten de kaçınıyor. Zira doğal afetlerle mücadeleye federal devletin bütçe ayırmasına karşı görüşleri Amerikan kamuoyunda fazla karşılık bulmuyor. Washington Post-ABC News anketine göre halkın yüzde 78’i Obama’nın Sandy afetindeki performansına ‘olumlu’ not verirken, Romney yüzde 44’te kaldı.  

Yapılan son kamuoyu araştırmaları sonucu asıl belirleyecek ‘seçici delege’leri çıkaracak çekişmeli eyaletler bazında Obama’nın şansının biraz daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.