Obama’nın silah kontrolü konusundaki açıklamalarının arkası gelecek mi?

Obama’nın silah kontrolü konusundaki açıklamalarının arkası gelecek mi?

Başkan Barack Obama’nın dün Sandy Hook İlköğretim Okulu’nda hunharca katledilen 26 kişinin ardından yaptığı anma konuşmasında istekli bir şekilde ülkenin bir daha ateşli silahların neden olduğu bir toplu katliam yaşamaması için önlemler alacağını söylemesi merak uyandırdı. Pazartesi günü Beyaz Saray, Obama’nın alacağı önlemlerin ne olduğu ve nasıl uygulanacağı ile ilgili gazetecilerden gelen soruları cevapsız bıraktı.

Obama yaptığı konuşmada toplu katliamların son bulması için güvenlik güçleri, akıl sağlığı uzmanları, anne babalar ve eğitimcilerin de içinde bulunduğu gruplarla ortak çalışacağını söyledi.

Ancak Obama konuşmasında özel olarak silah kontrolünden sözetmedi ve silahlarla ilgili grupları anmadı. Başkan Obama, daha önce de yaşanan toplu katliamların arkasından değişiklik çağrısında bulunmuş ancak bunun için gerekli adımları atmamıştı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, “Elimde sizin için Başkan’ın ileride atacağı adımlarla ilgili özel bir takvim yok.” diye konuştu.
Carney ayrıca bağımsız Senatör Joe Lieberman tarafından kurulması önerilen Şiddet Komisyonu ile ilgili de yorum yapmaktan kaçındı.

Başkan’ın ‘saldırı amaçlı silahların’ yasaklanması ile ilgili arzusunu defalarca belirtmesine karşın Carney, Başkan’ın Demokratik Senatör Dianne Feinstein’in teklif etmeyi planladığı yasaya destek verip vermeyeceği hakkında açıklama yapmadı. Carney olayın girift ve karmaşık bir olay olduğunu ve aynı şekilde çözülmeye çalışılacağını söyledi.

Artık yeniden seçilme gibi bir beklentisi olmadığı için daha cesur davranması beklenen Obama’nın takviminden dolayı silahlar konusuna el atamayabileceği konuşuluyor. Obama’nın göçmenlik ve bütçe ile ilgili konulara odaklanmışken silahlarla ilgili yasal düzenlemeler için adım atıp atmayacağını ise zaman gösterecek.  

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.