Obama’dan Putin’e ‘ilişkileri düzeltelim’ mektubu

Obama’dan Putin’e ‘ilişkileri düzeltelim’ mektubu

Başkan Barack Obama’nın iki ülke ilişkilerinde artan tansiyonun düşürülmesi için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bir mektup gönderdiği bildirildi.


Rusya’yı ziyaret eden Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon’un, Moskova’ya Obama’dan mesaj götürdüğü ifade ediliyordu. Ziyaret kapsamında Putin ve bazı Rus yetkililer ile görüşmelerde bulunan Donilon, ardından Obama’dan gelen mektubu teslim etti.


Rusya makamlarınca da doğrulanan ve ‘gayet yapıcı’ olduğunu belirtilen mektubun iki ülke arasında silah kontrolü ve ekonomi konusunda ortaklık teklifi içerdiği ifade ediliyor.


Obama ilk döneminde Rusya ile ilişkilerde beyaz bir sayfa açmak niyetinde olsa da iki ülke ilişkileri son dönemde kötüye gitmiş, füze savunma sistemi, Suriye krizi ve en son yaşanan ‘liste savaşı’ ilişkileri donma noktasına getirmişti.


Washington aldığı bir kararla hapishanede ölen Rus avukat Sergey Magnitski olayında sorumlu oldukları gerekçesi ile 18 Rus vatandaşının ülkeye girişini yasaklamasının hemen ardından Moskova da 18 Amerikan vatandaşının Rusya’ya girişini yasaklayan kararı açıklamıştı.


Öte yandan bugün Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Obama’nın eylül ayı başında gerçekleşecek G20 zirvesi için Rusya’ya gideceği ve burada Devlet Başkanı Putin ile görüşeceği bildirildi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.