Obama’dan Kongre’ye Guantanamo çağrısı

Obama’dan Kongre’ye Guantanamo çağrısı

Guantanamo Üssü’nü kapatmak isteyen Başkan Barack Obama, Kongre’ye mahkûmların üçüncü ülkelere transferi için kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulundu. Ünlü hapishanenin kanunlara aykırı olmakla birlikte ABD bütçesine zararına dikkat çeken Obama, “Hiç açılmaması gerekiyordu.” dedi.

 

Başkan Obama, merakla beklenen terörle mücadele konulu konuşmasında Guantanamo Üssü’ne büyük yer ayırdı. Hapishanenin beş yıl önce anayasaya aykırı bir şekilde kurulduğunu ifade eden Obama, “Guantanamo tüm dünyada Amarika için kanunlara uyulmamasının sembolü oldu.” şeklinde konuştu.

 

Obama ülkenin yaşadığı bütçe kesintileri sürecinde dahi 166 mahkûmun olduğu üsse her yıl 150 milyon dolar para harcandığını vurguladı. Bu rakamın neredeyse mahkûm başına bir milyon dolara denk geldiğine dikkat çeken Obama, “Biz kendi evimizde eğitim ve araştırma bütçelerini kısarken Savunma Bakanlığı Guantanamo’nun açık tutulması için 200 milyon dolar daha harcanması gerektiğini öngörüyor.” dedi.

 

PARTİLER ÜSTÜ BİR MESELE

 

Başkanlığa ilk aday olduğu dönemdeki rakibi Cumhuriyetçi Parti Senatörü John McCain’in de üssün kapatılması için destek verdiğini ve sorunun partiler üstü olduğunu belirten Obama, “Bugün, bir kez daha, Kongre’ye mahkûmların transferini engellemek için getirilen kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulunuyorum.” ifadelerini kullandı.

 

Guantanamo’nun hiç açılmamış olması gerektiğini belirten Obama, Dışişleri ve Savunma Bakanlığına mahkûmların üçüncü ülkelere transferinden sorumlu kıdemli yetkililer atadığını, mümkün olan en yüksek ölçüde transferi uygun olan mahkûmların üçüncü ülkelere göndereceklerini söyledi. Obama, “Uygun olursa teröristleri kendi mahkeme ve askeri adalet sistemimize getirerek adaleti sağlayacağız.” dedi.

 

Mevcut adımlar atıldıktan sonra mahkûmların yargılanması için bazı yasal problemlerin yaşanabileceğini ifade eden Obama, bu problemlerin üssün kapatılmasına karar verildikten sonra çözüleceğinden emin olduğunu söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.