Obama’dan askeri güç yerine diplomasi vurgusu

Obama’dan askeri güç yerine diplomasi vurgusu

ABD Başkanı Barack Obama, uluslararası sorunların öncelikli olarak diplomasi yoluyla ele alınması gerektiğini söyledi. ‘Amerika, sorunlarını yalnızca askeri yollarla çözebilir’ algısının doğru olmadığını belirten ABD Başkanı, ‘‘Terör örgütlerine ev sahipliği yapan her ülkeyi işgal etme’ fikri safça ve sürdürülemez.” dedi.

Ünlü West Point Askeri Akademisi’nin mezuniyet törenine katılan Barack Obama, burada yaptığı konuşmada ABD dış politikasını değerlendirdi. Ülke tarihinin en uzun savaşını sona erdirdiklerini hatırlatan Obama, ‘yeni askeri maceralar için bol keseden harcamalar yapılmayacağı’ mesajını verdi.

Başkan Obama, ABD’nin dış politikasını gerektiğinde askeri güç kullanan ancak öncelikle uluslararası uzlaşma arayan bir politika olarak resmetti. Obama, “Politika araçlarımızı diplomasi, tecrit, ambargo, kalkınma, uluslararası hukuka başvuru ve adil olmanın yanı sıra gerekliyse uluslararası askeri müdahaleyi içine alacak şekilde geliştirmek
durumundayız.” diye konuştu.

SURİYELİ MUHALİFLERE DESTEK ARTIRILACAK

Suriye’ye askeri bir müdahaleden yana olmadıklarını hatırlatan Obama, Esed rejimine karşı
muhaliflere yapılan yardımların artırılacağını söyledi. ABD Başkanı, Suriyeli mültecilere kapılarını açan Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak’ın da desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

İRAN MASAYA OTURDU, RUSYA TECRİT EDİLDİ

ABD yönetiminin dış politika alanında önemli başarılar elde ettiğini savunan Obama, İran’ın nükleer müzakere masasına oturmasını ve Rusya’nın dünya kamuoyu nezdinde tecrit edilmesini sağladıklarını söyledi.

5 MİLYAR DOLARLIK ‘TERÖR ORTAKLIK FONU’

11 Eylül saldırıları sonrasında iki savaşa girdiklerini hatırlatan Başkan Obama, ABD’nin güvenliğine karşı en büyük tehdidin terör olduğunu söyledi. Obama, terör ve aşırılık yanlılarıyla mücadele için diğer ülkelere verilmek üzere 5 milyar dolarlık ‘terör ortaklık fonu’ oluşturulduğunu duyurdu.

Fonun Ortadoğu, Afrika ve Doğu Asya ülkelerine gönderileceğini belirten Obama, yıl sonunda muharip Amerikan askerlerinin Afganistan’dan çekilmesiyle serbest kalacak kaynakların farklı bölgelerde baş gösteren yeni tehditlere karşı kullanılacağını dile getirdi. Obama, ABD Kongresi’ni terörle mücadele için oluşturmak istediği 5 milyar dolarlık fonu desteklemeye davet etti. ABD Başkanı, oluşturulacak kaynağın Yemen’de bulunan güvenlik güçlerinin eğitimi, Somali’deki uluslararası barış koruma gücüne destek, Avrupalı müttefiklerle Libya’da işleyen bir güvenlik yapısı kurulması ve Mali’de Fransa’nın yürüttüğü faaliyetlere yardım gibi alanlarda kullanılacağını ifade etti. ABD’nin sorunlu bölgelerde eğitim ve kalkınmaya daha çok odaklanması gerektiğini vurgulayarak, “Boko Haram gibi radikal bir örgütün tehdidi oluşturduğu tehdidi hiçbir güvenlik operasyonu tamamen ortadan kaldıramaz” dedi.

“GUANTANAMO’YU KAPATMA ÇABAMIZ SÜRECEK’’

ABD’nin dünyadaki imajına zarar veren Guantanamo Üssü’nde bulunan askeri
hapishaneye de değinen Obama, buranın kapatılması için çabaların artarak süreceğini açıkladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.