Obama: Putin’in bizimkine benzer değerlere sahip olduğunu düşünmüyorum

Obama: Putin’in bizimkine benzer değerlere sahip olduğunu düşünmüyorum

ABC televizyonuna konuşan Başkan Barack Obama, Rusya ile Suriye konusunda yapılan müzakereler konusunda açıklamalarda bulundu. Putin ile birçok konuda fikir ayrılıklarına sahip olduklarını ifade eden Obama, “Putin’in bizimkine benzer değerlere sahip olduğunu düşünmüyorum.” dedi. Müzakere sürecinde ‘güven ama teyit et’ fikrine göre hareket edeceklerine işaret etti.

Suriye’de başından beri amacının 21 Ağustos saldırısının bir daha gerçekleşmemesi olduğunu ifade eden Obama, mevcut süreçte bunun bir daha olmayacağından emin olmak adına bir imkana sahip olduklarını söyledi.

Bir soru üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 11 Eylül günü New York Times için kaleme aldığı makalede ‘kimyasal silahları Suriye rejiminin değil muhalifler tarafından kullanıldığı’ yönündeki ifadelerine cevap veren Obama, “Dünyadaki hiç kimse bu suçu işleyenlerin muhalifler olduğu görüşünü ciddiya almaz.” dedi. Obama, Putin ile geçen yıl yaptığı görüşmede kendisine “ABD ve Rusya’nın Suriye’deki kimyasal silah stokları ve ülkede demokratik dönüşüm gerçekleşmesi konusunda birlikte çalışması gerekiyor.” dediğini söyledi.  

“Rusya’nın ABD ile benzer amaçlara sahip olduğuna inanıyormusunuz?” şeklindeki soruya Obama, “Putin’in bizimkine değerlere sahip olduğunu düşünmüyorum. Esed rejimini koruması gösteriyor ki Esed rejimine karşı farklı bir tutumu var.” cevabını verdi.

“GÜVEN AMA TEYİT ET”

“Putin’in zamana ve sizinle oynadığına dair hiç endişeniz yok mu?” sorusuna ise Obama, Ronald Reagan’ın ‘güven ama teyit et’ şeklindeki sözünü hatırlattı. Putin ile her çeşit konuda net anlaşmazlıklara sahip olduğunu ifade eden Obama, “Ancak onunla konuşabilirim. Önemli konularda birlikte çalışıyoruz.” dedi.

Obama Suriye rejiminin kimyasal silahları teslim etmesi ne kadar süreceği konusunda net konuşmadı. Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’un bu konuda direk görüşmeler yaptığını dile getiren Obama, “Biliyorsunuz ki genel olarak kimyasal silahların çıkarılması sürecinde bir çok teknik konu var. Birde devam eden savaş ortamında bu durum çok daha karmaşık hale geliyor.” ifadelerini kullandı.

NÜKLEER, KİMYASAL SİLAHLARDAN DAHA BÜYÜK PROBLEM

Obama, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile direk olarak olmasa da mektuplar aracılığıyla görüştüğünü söyledi. Suriye’de yaşanan sürecin İran’da ABD’nin askeri kuvvetleri kullanmak istemediği şeklinde algılanabileceği görüşüne katılmayan Obama, İranlıların nükleer konusunun kimyasal silahlara göre çok daha büyük problem olduğunun anladıklarını düşündüğünü dile getirdi. İsrail’e tehdit olabilecek İran nükleer faaliyetlerinin ABD’nin menfaatleri noktasında çok daha önemli olduğunu ifade etti.

İran ile müzakerelerin çok zor olduğunu ve bu ülkeye yönelik birçok yaptırım yaptıklarını belirten Obama, Ruhani’nin bu durumu birden değiştireceğini düşünmediğini vurguladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.