Obama nasıl kazandı?

Obama nasıl kazandı?

ABD’deki seçimlerin sonuçları belli oldu. Obama rahat bir nefes aldı. Peki, kriz dönemi devraldığı başkanlık makamında zor bir 4 yıl yaşayan Barack Obama’nın güçlü kozları olan rakibine karşı oluşturduğu strateji nasıldı ki, ikinci kez Beyaz Saray’ın anahtarını alabildi? İşte Obama’ya başarıyı getiren taktikler…

Başkan Obama’nın ikinci dönem için Amerikan halkından gerekli desteği almasının altındaki en büyük etkenlerden biri Başkan’ın halk tabanı ile sağlamış olduğu ilişki. Seçimlere kadar yapılan tüm anketlerde Obama’nın halkın sorunlarını Romney’den çok daha iyi anladığı kanaati hakimdi.

Obama’nın zafere ulaşmasında bir başka önemli etken de El-Kaide lideri Usame bin Ladin’in öldürülmesi. Televizyonlardan canlı yayınlanan ve 60 milyon civarında  insanın seyrettiği başkanlık münazarasının ikincisi ve üçüncüsünde Romney karşısında açık ara üstünlük sağlayan Obama’nın dış politika konularında daha iyi olduğu ortaya çıkmıştı.

Obama’nın kazanmasında önemli bir başka etken de Obama’nın göçmen sorununa yaklaşımı oldu. Nitekim, rakibi Mitt Romney özellikle yasa dışı göçmenlere karşı sert politikalar izleyeceği mesajını ısrarla vermeyi sürdürmüştü.

Obama’ya Iowa, Ohio, Michigan, Minnesota gibi kritik eyaletlerde seçimi kazandıran etkenlerin başında otomotiv sektörünü yeniden ayağa kaldırması geldi. Burada istihdamın sekteye uğramaması için atılan adımlar Obama’ya güveni arttırdı.

Ve Sandy kasırgası. İlk etapta Sandy ile ilgili Başkan Obama’ya ağır eleştiriler gelse de sonraları yapılan hemen hemen tüm anketlerde Başkan Obama’nın kasırga ile mücadelesinden ötürü oylarını arttırdığını görülmüştü.
Cumhuriyetçi Parti’nin seçimi neden kaybettiği üzerine yapılan yorumlarda ise genel olarak orta sınıf ve tabana ifade edilememe olduğu öne sürülüyor. Zenginler kulübüne dönen Cumhuriyetçilerin ülke ekonomisi ve işsizliğin tarihte olmadığı kadar yüksek olduğu bir dönemde yeniden Başkan Obama’ya seçimi kaptırması, muhafazakar partinin ciddi strateji hataları yaptığı yolunda eleştiriliyor.
   

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.