Obama: Kepenkler açılmadan müzakere yok

Obama: Kepenkler açılmadan müzakere yok

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Başkan Barack Obama ile Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Obama kendisini birkaç gündür ısrarla müzakereye çağıran Boehner’e bir kez daha kepenkler açılmadan müzakere masasına oturmayacağını söyledi.

 

Obama görüşmede ekonomik fırsatların genişletilmesi, özel sektöre yönelik iş istihdamlarının desteklenmesi, sağlık reformu ve bütçe açığının düşürülmesi gibi konularda Cumhuriyetçi Parti ile müzakere yapma isteğinde olduğunu dile getirdi. Ancak öncesinde federal hükümetin tekrar açılması için Temsilciler Meclisi’nde bir an önce oylama yapılması çağrısında bulundu.

 

Boehner’den ayrıca borç limitinin yükseltilmesi için yapılacak oylamanın zamanında gerçekleştirilmesini talep eden Obama, bu meseleye ideolojik görüşlerin karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Sadece Kongre’nin borç limitini yükseltme yetkisi olduğunu dile getiren Obama, borç limitinin yükseltimemesi durumunda orta sınıf aileler ve tüm ABD ekonomisinin olumsuz etkileneceği uyarısında bulundu.

 

ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin yeni sağlık reformuna fon ayırmak istememesi sebebiyle 2014 bütçesi hala Kongre’den geçemedi. Bu yüzden federal hükümet 1 Ekim’den bu yana kepenk kapatmış durumda.

 

Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin 2014 bütçesinin yanı sıra 17 Ekim’e kadar 16.7 trilyon dolarlık borç limitinin yükseltilmesinde de uzlaşma sağlaması gerekiyor. Bu tarihe kadar uzlaşma sağlanamaması halinde ülkenin temerrüde girme riski bulunuyor.

 

Öte yandan Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Obama’nın 14:00’da bir basın açıklaması yapacağı bildirildi.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.