Obama: Irak hükümetine destek, mezhepçiliği bir kenara bırakmalarına bağlı

Obama: Irak hükümetine destek, mezhepçiliği bir kenara bırakmalarına bağlı

ABD Başkanı Barack Obama, Irak’ın bazı şehirlerini ele geçiren Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgütün nihayetinde Amerikan çıkarlarına da zarar vereceğini söyledi. 

Irak Ordusu’na destek vereceklerini fakat karada savaşacak asker göndermeye niyetleri olmadığını ifade eden Barack Obama, verilecek destekle birlikte Irak’ta mezhepsel gerilimi azaltacak adımların da atılması gerektiğini vurguladı. Obama, Irak hükümetine yapacakları yardımın mezhepçiliği bir kenara bırakmaları halinde mümkün olabileceğini vurguladı.

Irak’taki gelişmeleri önümüzdeki birkaç gün boyunca Iraklılar ve Amerikalılara karşı oluşturacağı tehditleri açısından yakından izleyeceklerini söyleyen Obama, atılacak adımlar konusunda Kongre ile istişare halinde olacaklarını ifade etti.

Barack Obama, IŞİD’in Şiiler tarafından kutsal sayılan mekanlara saldırması durumunda şiddetlenebilecek bir mezhep çatışmasını dindirmenin kolay olmayacağına da dikkat çekti. ABD başkanı, Irak’ın sorunlarının yabancı ülkelerin müdahalesiyle çözülmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Obama, IŞİD’in eylemleriyle gün yüzüne çıkan problemin uzun dönemde çözülecek bölgesel bir problem olduğunu ifade etti. İslamcı direnişçilerin karşısında Irak hükümetinin tüm şehirlerini koruyacak güçte olmadığının görüldüğünü belirten ABD başkanı, askeri güç kullanımı kullanma konusunda önümüzdeki günlerde bir karara varacaklarını söyledi. Obama, Irak’taki gelişmelere kara harekatından ziyade farklı seçenekler üzerinde durulduğu mesajını verdi.

Irak-Şam İslami Devleti (IŞİD)’in şimdi de Bagdat’ı tehdit etmeye başladığına dikkat çeken Obama, “Irak’a yeniden asker göndermeyeceğiz ama ulusal güvenlik ekibimi diğer tüm seçenekler üzerinde çalışmaları için görevlendirdim” dedi.

Obama, “Bu durum, Irak ve Irak halkı için bir tehlike teşkil etmektedir ve teröristlerin doğası göz önüne alındığında, Amerikan çıkarlarına karşı da bir tehdit oluşturmaktadır” diye konuştu. Obama, IŞİD’e karşı nasıl bir operasyon düzenleneceğine ancak bölgeden gelecek istihbarat ve bilgiler ışığında karar verileceğini ifade etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.