Obama gençlerin sorularını cevapladı

Obama gençlerin sorularını cevapladı

ABD Başkanı Barack Obama, başkanlık seçimine 12 gün kala genç seçmenlerin sorularını cevapladı.

Müzik kanalı MTV’de ‘Obama’ya Sor’ adıyla yayımlanan programa sosyal paylaşım sitesi Facebook’tan katılan öğrenciler, Başkan’a genellikle iş olanakları, üniversite ücretleri ve eşcinsel evlilikle ilgili sorular yöneltti.

Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te MTV muhabiri Sway Calloway aracılığı ile sorulara cevap veren Obama, işsizlik sorununu başkanlık koltuğu ile birlikte eski Başkan George W. Bush’tan devraldığına işaret etti. Bush döneminde her ay 800 bin kişinin işsiz kaldığına dikkat çeken Obama, işsizlik sorunu çözmek için imalat sanayini tekrar ABD’ye döndürmeye çalıştığını söyledi.

Sürdürülebilir enerjiye daha fazla yatırım yapmak istediğini belirten Obama, küçük girişimcileri teşvik etmek için sermaye geliri vergisini kaldırmayı planladığını ifade etti. Hükümetinin öğrenci kredilerine uygulanan faiz oranlarını dengede tutmak ve öğrencilere hükümet tarafından verilen mali yardımı artırmak için bazı adımlar attığını anımsatan Obama, ikinci kez seçilmesi durumunda bu adımlar üzerine yoğunlaşacağını ve üniversitelere okul harçlarını düşürmeleri çağrısında bulunacağa söz verdi.

Obama, “Eğitim olanaklarını yükselten ve okul harcını düşüren okulları ödüllendirip, okul harçlarını artıran üniversitelere ise federal yardımı kesmeyi planladıklarını” söyledi. Gençlere mutlaka üniversite gitmeleri çağrısında bulunan Obama, “Gençlerin şunu bilmesini istiyorum; üniversite eğitimine yatırım yapmak, her zaman karşılığını vermiştir. Üniversite mezunları için işsizlik oranı, üniversiteye gitmeyenlere oranla yüzde 50 oranında daha az. Üniversite eğitimi, ortalama 25 bin dolara mal oluyor. Ama bir üniversite mezunu, hayatı boyunca bir lise mezunundan en az 1 milyon dolar daha fazla para kazanıyor.”

Eşcinsel evlilikle ilgili sorulara yanıt veren Obama, “Şahsen eşcinsel çiftlerin, heteroseksüel çiftlerle aynı haklara sahip olması gerektiğine inanıyorum. Ancak ABD’de evliliklerle ilgili kararlar, eyaletler tarafından alınıyor. Dolayısıyla konunun eyaletler ve mahkemeler tarafından çözümlenmesinin daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi.
Obama, sözlerine şöyle devam etti: “Evliliği Koruma Kanunu’na karşı olduğumu zaten dile getirmiştim. Halihazırda mahkemelerde konuyla ilgili devam eden bazı davalar var. Beklentim, mahkemeler tarafından alınacak kararlarda Evliliği Koruma Kanunu’nun reddedilmesi.”

Müziğin gücünü değinen Obama, “Son 10-15 yılda en ateşli müzik akımının hip-hop olduğunu düşünüyorum. Ne yazık ki sadece birkaç hip-hopçu, siyasi konuları işliyor. Çoğu şarkıcı ise kültürel konulara ağırlık veriyor. Öte yandan Bruce Springsteen gibi son derece güçlü siyasi söylemleri olan rock şarkıcıları da var. Müzik son derece güçlü bir mekanizma olduğu için şarkıcıların siyasi konuları daha fazla ele almalarını umut ediyorum” dedi.

MTV, Obama’nın seçimlerdeki rakibi Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Mitt Romney’e de genç seçmenlerin sorularını yanıtlaması için benzer bir programa katılmaya davet etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.