Obama dünya genelinde Romney’den daha popüler

Obama dünya genelinde Romney’den daha popüler

Gallup tarafından geçen hafta yapılan bir anket araştırması Obama’nın seçildiği gün dünya genelinde aldığı desteği 3.5 yıl içinde kaybettiğini gösterirken, Amerikan Başkanı’nın Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney’den çok daha popüler olduğunu da ortaya çıkarttı.


2008 yılında Amerika’nın 44. Başkanı olarak iş başına gelen Barack Obama, seçilişinin ardından yalnızca Amerika’da değil dünyada da ‘umut ve değişim’ rüzgarlarının esmesini sağlamıştı.


Amerikan özgürlük ve adalet anlayışının daha duyarlı hale geleceğine inanan büyük bir kitle dünyanın dört bir yanından Obama yönetimine desteklerini göstermişti. Ancak seçimlerin üzerinden 3.5 yıl geçtikten sonra gözlenenler Obama’nın bu desteği yavaş yavaş kaybettiğine işaret ediyor.


Reuters Haber Ajansı’nda yapılan bir habere göre, Amerikan Gizli Servisi’yle hayat kadınları arasındaki Kolombiya’da kurulan ağ, Afganistan’da yaşanan ölümler ve Kur’an yakma faaliyetleri,  Pakistan’da insansız hava araçlarının sivillere zarar vermesi gibi bir çok negatif olay dünya genelinde Amerika’nın başka insanları düşünmeksizin kendi isteklerini yapan bir ülke olması imajını güçlendirdi. Bu bağlamda Arap Baharı bile kimileri tarafından Amerikan iki yüzlülüğünün bir neticesi olarak yorumlanıyor. Daha önce söylediklerine itaat ettiği için otokratik rejimleri destekleyen Amerika, sınırı aştığını gördüğü ülkelerden desteğini çekti. Bunlardan bir tanesi Mısır ve Hüsnü Mübarek rejimi idi. Ancak Amerika bu ülkelerde Arap Baharı’nın yaşanmasını sağlayacak rejim devrilmelerine ortam hazırlarken Bahreyn ve Suudi Arabistan gibi otokratik rejimlerin hüküm sürdüğü  ülkeleri desteklemeye devam etti.


Küba’da Amerikalı olmayan ve terörizm suçundan yargılananların tutulduğu Guantanamo Körfezi Hapishanesi’nin Obama’nın söz vermesine rağmen hala kapatılamamış olması da kamuoyunun fikirlerini etkileyen negatif gelişmeler arasında.

Facebook’ta yaptığı açıklamalarla Mübarek’in geçtiğimiz yıl şubat ayında devrilmesine giden ayaklanmaları organize eden politik aktivistlerden Abdel Rahman Mansour, “Obama seçildiği zamanlarda çok umutluyduk. Ancak Obama’nın umut vermediğini ve sadece diplomatik davrandığını gördük.” yorumunda bulundu.

Geçtiğimiz hafta Gallup tarafından dünya genelinde 136 ülkede gerçekleştirilen bir Amerika’nın dünya liderliğine pozitif bakanların oranı yüzde 46. Bu oran 2009 yılında yüzde 49 oranındaydı. Yaklaşık iki buçuk yıl içerisinde görülen yüzde 3’lük düşüşün aynı noktada 2005 yılından bu yana yaşanan en hızlı ve büyük düşüş olduğu da Gallup araştırmasında belirtilenlerden.


Aynı araştırma George W. Bush’un başkanlığının son dönemi olan 2008 yılında Amerika’ya olan güvenin yüzde 34 olduğunu göstermişti. Obama’nın dünyadan aldığı destek Bush yönetiminin çok daha üzerinde olmasına rağmen bu desteğin azaldığı da gözlenenler arasında.


Araştırma Obama’nın kasım ayında yapılacak genel seçimlerdeki Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney’den çok daha popüler olduğu gerçeğini de ortaya çıkarttı. Mitt Romney Rusya ve Çin gibi ülkelerden destek almakta zorlandı.

Bununla beraber Obama seçildiği günlerde dünyadan aldığı desteği hemen her noktada kaybetmişe benziyor.


Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.