Obama çevrecilere güven vermeye çalışıyor

Obama çevrecilere güven vermeye çalışıyor

 

[HABER – ANALİZ]


Başkan Barack Obama, çevrecilerin Keystone XL uluslararası petrol boru hattı ile ilgili tereddütlerini gidermek amacıyla bir bağış toplantısı düzenledi. Dün San Fransiscolu milyarderlerden Kat Taylor ve eşi Tom Steyer’in evinde düzenlenen bağış kokteylinde Obama, 2014’te yapılacak ve Temsilciler Meclisi’ne yeni şeklini verecek seçimlerden ve hükümetinin çevrecilik konusundaki hassasiyetinden söz etti.


Kanada’dan Teksas’a uzanması planlanan Keystone XL petrol boru hattının açılmasına çevreciler tarafından, karbon salınımının küresel ısınmayı arttıracağı gerekçesiyle, karşı çıkılıyor. Kendisi coşkulu bir çevreci olan Tom Steyer’in evindeki programda Obama ev sahibinin isteklerine atıfta bulunarak, “İklim değişikliği ve ekonomimizi etkin enerji kullanımına açık hale getirmek için yapacağımız daha çok işler var.” dedi.


Tom Steyer geçtiğimiz seçimlerde Demokratik Parti içinde kutuplaştırıcı bir figür olarak lanse edilmişti. Massachusetts seçimlerinde milletvekili Edward Markey’i Keystone boru hattına karşı çıktığı için destekleyen Steyer, Keystone’u savunan milletvekili adayı Stephen Lynch aleyhindeki reklamlar için de küçük bir servet ödemişti.


Aynı gün iki ayrı bağış programına katılan Obama, akşam saatlerinde girişin kişi başına 32 bin 5 yüz dolar olduğu bir yemek davetine katıldı. Yemek davetinin verildi milyarder Ann ve Gordon Getty’nin evi önünde çevreciler Obama aleyhinde bir gösteri yaptı. Keystone projesine karşı çıkan göstericilerden bazıları  Obama’ya oy vermelerine karşın temsil edildiklerini düşünmediklerini belirtti.


Keystone XL uluslararası petrol boru hattını savunanlar Amerika’nın enerji noktasında bağımsızlaşmasının öneminden hareket ediyor. Enerji bağımsızlığı konusu Obama kampanyasında da oldukça büyük bir yer almış ancak bunun çevreye zarar verme pahasına yapalamayacağının altı çizilmişti. Şimdi Obama, çevre ve bağımsızlıkla ilgili zor bir denklemi kurmakla meşgul. Politik beklentilerinin olmayışı Obama’nın liderlik vasfını sergileyebilmesi açısından bir artı etken olarak gösterilebilir.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.