Obama, başkanlık yemini etti

Obama, başkanlık yemini etti

Başkan  Barack Obama dün Beyaz Saray’da ikinci döneminin başlangıcı için başkanlık yemini etti.

Sadece Obama ailesinin bulunduğu basına kapalı olarak düzenlenen yemin töreninde Obama, eşi Michelle Obama’nın ailesinden kalan Robinson Ailesi İncil’i üzerine yemin etti. Yemin esnasında İncil’i ‘first lady’ Bayan Obama tuttu. Yemininin ardından kendisini tebrik eden eşine teşekkür eden Obama, böylelikle resmen göreve başlamış oldu.
Dört yıl önce, ülkenin ilk siyahî başkanı unvanını elde eden Obama, yemin metnini Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts’ın ardından tekrar etti. 2009 yılındaki kendisi için bir ilk olan yemin töreninde dili sürçen Obama, dünkü yemini hatasız tamamladıktan sonra kızına dönüp “Başardım.” diyerek espri yaptı. ABD Anayasası’na göre seçilen başkanın 20 Ocak’ta göreve başlaması gerekiyor. Bu nedenle pazar gününe denk gelen resmi yemin töreni, bugün sembolik olarak halka açık bir şekilde tekrarlanacak. Amerikan Kongre Binası önünde yapılacak olan gelenekselleşmiş yemin töreninde, bina önünde 800.000 kişilik bir kalabalığın toplanması bekleniyor. Ayrıca, ABD Başkanı Yardımcısı Joe Biden da sabah saatlerinde yemin ederek, görevinin ikinci dönemine resmen başladı.

7 Kasım’da Obama, Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney’yi mağlup ederek seçimi kazanmıştı. Obama yönetiminin ikinci döneminde öncelikli uğraşacağı problemler ilk dönemle benzerlik gösteriyor. Öncelikli problemler arasında yüksek işsizlik oranları, artan borçlar, parti içi bölünmeler sayılabilir. Kabinedeki kadın sayısının azlığı ve Yahudi lobisi tarafından hakkında antisemitizm imaları yapılan Chuck Hagel’in CIA’in başına getirilmesi ise Başkan Obama’nın göğüslemek zorunda kalacağı diğer eleştiriler olarak sıralanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.