NSA kaybolan güveni tamire çalışıyor

NSA kaybolan güveni tamire çalışıyor

Amerikan halkının güvenini sarsan istihbarat toplama yöntemleriyle ilgili yasaları düzenlemek ve sınırlandırmak için bir araya gelen yasa yapıcılar ve istihbarat uzmanları, halka daha fazla açıklama yapılacak bir düzenin kurulabileceğini belirtti.

Senato İstihbarat Komitesi tarafından yapılan Dış İstihbarat Gözetleme Hareketi ile ilgili duyuruda teklif edilen yeni bir kontrol mekanizmasıyla hükümetin gözetleme işlemlerinin düzenleneceği açıklandı.

Senato İstihbarat Komitesi Başkanı Dianne Feinstein yaptığı açıklamada, teklif edilen tasarıda birçok düzenlemenin yanı sıra Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (National Security Agency-NSA) hangi telefon ve internet kayıtlarını ne kadar süreliğine kaydedebileceği ile ilgili de sınırlamalar olduğunu belirtti.

Ulusal İstihbarat Başkanı James Clapper, Amerikan halkında ‘azalan güven’e vurguda bulunarak toplanan kayıtlarının süresinin kısıtlanabileceğini ve toplanan bilgi türleri konusunda halka daha fazla açıklama yapılabileceğini belirtti. Clapper, NSA Başkanı Keith Alexander ve Başsavcı Yardımcısı James Cole’un dış istihbaratla ilgili davalarda dışardan gelecek avukatlara izin verilebileceğini de gündeme getirmeleri dikkat çekti.

Başkan Barack Obama da ağustos ayında yaptığı açıklamada sözü geçen sınırlandırmalardan yana olduğunu belirtmişti.

Tanıklar ve panel katılımcıları gizlilik derecesi yüksek belgelerle önce Hong Kong’a ardından da Rusya’ya kaçan Edward Snowden’i de sert bir dille kınadı. Konuyla ilgili kimi katılımcılar medyanın da bu süreçte yaptığı ‘net olmayan’ açıklamaların halkın güvensizliğini arttırdığını belirtti.

Konuyla ilgili Clapper, “Yapılan hasarı geri çevirmenin bir yolu yok. Yolumuzda bu tür hasarların daha fazla yapılmaya çalışılacağını da öngörüyoruz.” dedi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.