Nobel ödüllü 12 isim, Obama’dan CIA raporunun yayınlanmasını istedi

Nobel ödüllü 12 isim, Obama’dan CIA raporunun yayınlanmasını istedi

Nobel ödülü kazanmış 12 kişi, Başkan Barack Obama’ya yazdıkları açık mektupta, Senato’nun İstihbarat Komitesi tarafından ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın (CIA) 11 Eylül sonrası yaptığı işkenceleri su üstüne çıkaran raporun yayınlanmasına izin vermesini istedi.

TheCommunity.com adlı web sitesinde pazar gecesi yayınlanan mektupta, Başkan Obama’ya Senato tarafından teslim edilen CIA’in yaptığı işkenceleri gözler önüne seren raporun kamuoyundan gizlenmemesisi çağrısında bulunuldu. Açık mektupta, “Amerikan askerleri, operatörleri, sözleşmeli güvenlik güçleri, yetkililer ve resmi kişilerin ne ölçüde işkence yapılmasına göz yumduğunu Amerikanlıların bilme hakkı var.’’ denildi.

Mektupta, Nobel ödüllü kişiler ayarıca Obama’dan Guantanamo’nun kapatılması ve uluslarası topraklarda işkence yapanlar için de net bir plan ortaya koymasını istedi. Mektuba imza koyan Nobel ödüllü isimler şunlar; Jose Ramos-Horta, Başpiskopos Demond Tutu, FW De Klerk, Leymah Gbowee, Muhammed Yunus, John Hume, Başpiskopos Carlos X. Belo, Betty Williams, Adolfo Perez Esquivel, Jody Williams, Oscar Arias Sanchez ile Muhammed El Baradi.

Dünyanın saygın 12 insanı, ABD’nin taktikleri arasında işkence gibi bir uygulamanın olmasının asla kabul edilemeyeceğini de dile getirdi. Mektupta, ‘‘Son yıllarda, terörle mücadele adına uluslararası hukukun ihlal edildiğini Amerikalı liderlerde kabul ediyor.’’ denildi.

Obama’ya yazılan açık mektupta dikkat çekilen bir başka husus ise, ABD’nin işkenceye göz yumasının başka ülkeler için kötü örnek oluma ihtimali. Mektupta, ‘‘Bunlar başkaları tarafından takip edilebilecek yanlış örnekler oluşturuyor: Dünya genelinde rejimler kendilerini temize çıkarmak için işkenceye başvuracaktır ki, bunu Amerikan askerlerinin dahi bulunduğu ülkeler de yapacaktır. Onlar yollarını kaybederse, bu hepimizi savunmasız kılar.’’ ifadeleri yer aldı.

Mektup Başkan Obama’yı Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Konseyi Sözleşmesi’nin işkenceye karşı belirlenen politikalarına uymaya çağırdı.

Senato’nun İstihbarat Komitesi tarafından 5 yılda tamamlanan ve toplamda 6 bin sayfa olan rapor, geçtiğimiz yaz Başkan Obama’ya özet haliyle (600 sayfa) sunulmuştu. Rapor, 11 Eylül sonrasında CIA’in uluslararası topraklarda yaptığı işkencelere ışık tutuyor. CIA, raporun yayınlanmaması için Beyaz Saray’a ‘ulusal güvenlik’ gerekçesi ile baskı yaptığı Demokrat Partili senatörler tarafından dile getirilirken, Obama’nın 4 Kasım’daki ara seçimler sonrasında raporu kamuoyu ile paylaşacağı tahmin ediliyor. Obama izin vermediği sürece raporun kamuoyuna açıklanması ise mümkün değil.

Başkan Barack Obama da 2009 yılında Nobel Barış ödülünü almıştı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.