New York belediye başkanlığına Bill de Blasio çok yakın

New York belediye başkanlığına Bill de Blasio çok yakın

ABD’de büyük öneme sahip belediye başkanlığı seçimleri Kasım ayının ilk haftasında yapılacak. Demokratların güçlü olduğu New York şehrinde bu partiden seçimlere katılacak başkan adayının seçimi kazanmasına kesin gözü ile bakılıyor. Demokrat parti aday adayları yarışında ise Bill de Blasio açık ara önde gidiyor.

Önümüzdeki hafta Demokrat Parti içinde yapılacak olan önseçimlerde favori olarak gösterilen Bill de Blasio, New York belediye başkanlığına en yakın isim. Yapılan son kamuoyu yoklamaları da Blasio’nun en yakın rakibine yüzde 20 oranında fark attığını gösteriyor.

Quinnnipiac Üniversitesi’nin kamuoyu yoklamasına göre geçtiğimiz haftalarda yüzde 36 oranında Demokrat Partililerin desteğini aldığı görülen de Blasio’nun oranlarının yüzde 7’lik bir artış göstererek bu hafta yüzde 43’e yükseldiği görüldü. Geçtiğimiz aya kadar yarışın favori isimlerinden olan şehrin eski baş müfetişi Bill Thompson’ın yüzde 20 oranında seçmenden destek aldığı görülüyor. Şehir Meclis Başkanı Christine Quinn’in destek oranı ise yüzde 18. Haziran, temmuz aylarında anketlerde önde görülen Quinn’in neden gerilediğine yönelik bazı iddialar ortaya atılsada asıl sorunun Şehir Meclis Başkanı’nın agresif ve aşırı hırslı olmasından kaynaklandığı yolunda yorumlar yapılıyor.

Bir dönem yarışta yıldızı parlayan ve New York federal milletvekilliğinden uygunsuz fotoğraflarını sosyal medyadan paylaştığı için 2011’de istifa etmek zorunda kalan Anthony Weiner’ın destek yüzdesi ise yalnızca 7 olarak belirlendi.

Quinnipac Üniversitesi , 10 Eylül’de parti içinde yapılacak olan önseçimi de Blasio’nun kazancağını gösteren anketi 28 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında 750 Demokrat Parti üyesi ile görüşerek hazırladığını belirtti.

Diğer Demokrat aday adayları ile kıyas edildiğinde de Blasio, daha liberal çıkışları ile dikkat çekiyor. Bu bağlamda mevcut Belediye Başkanı Michael Bloomberg’in bazı uygulamalarını da eleştiren de Blasio, New York Polisi Departmanı’nın (NYPD) ‘durdur ve ara’ uygulamasına muhalif duruş sergiliyor. Bu uygulamayı başkan olması durumunda kaldıracağı sözüveren de Blasio, ayrıca şehrin zenginlerinden daha fazla vergi alınmasını savunuyor. Okul öncesi eğitim için daha fazla kaynak ayıracağı sözüveren de Blasio için Demokrat Parti içinde birçok klüp destek vereceğini açıkladı ki; bunlar arasında ‘Barack Obama Demokratik Klubü Upper Mannhattan’da bulunuyor.  

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.