Meclis İstihbarat Komitesi Başkanı: Esed kimyasal silah kullandı, ABD harekete geçmeli

Meclis İstihbarat Komitesi Başkanı: Esed kimyasal silah kullandı, ABD harekete geçmeli

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Rogers, Suriye yönetiminin Halep’e yaptığı saldırıda yüksek ihtimalle kimyasal silah kullandığını söyledi. Mevcut durumda ABD’nin harekete geçmemesinin ulusal karakterine leke getireceğinin söyleyen Cumhuriyetçi Parti Michigan milletvekili, “Bu, harekete geçme zamanıdır” dedi.

Özel bir televizyon kanalına açıklama yapan Rogers, eski bir FBI çalışanı olduğunu hatırlattı. Adli kanıt görmeyi sevdiğini ifade eden Meclis İstihbarat Komisyonu başkanı, “Eğer rejimin kimyasal silah kullanma niyetinde olduğunu biliyorsak ve buna karşı bir şey yapmazsak, bu ulusal karakterimize leke getirir.” diye konuştu.

ABD’nin, Suriye rejimin elinden siviller üzerinde kimyasal silah kullanma imkanını alması gerektiğini ifade eden Rogers, bunun bölgeye asker çıkarmak anlamına gelmediğini belirtti. Rogers, “Şimdi harekete geçme zamanı. 5 bin insanın ölümü için beklenemez. Çok geç olur.” dedi.

ABD’NİN SURİYE BÜYÜKELÇİSİ: KANIT YOK

Rogers’ın bu sözlerine rağmen ABD’nin Suriye Büyükelçisi Robert Ford’dan rejimin kimyasal silah kullandığına dair kesin bir delil olmadığı açıklaması geldi.

Yönetim olarak kimyasal silahların kullanıldığına dair yüksek endişe duyduklarını ve ellerindeki raporları doğrulamaya çalıştıklarını ifade eden Ford, “Şu an için kimyasal silah kullanıldığına dair raporları kanıtlayacak bir kanıt yok.” şeklinde konuştu.

Suriye’nin dünyanın en büyük kimyasal silah stoklarına sahip ülkelerinden biri olduğu iddia ediliyor. Başkan Obama geçtiğimiz yılın ağustos ayında yaptığı açıklamada kimyasal silahın ABD’nin ‘kırmızı çizgisi’ olduğunu ifade ederek kullanımı halinde askeri müdahale edilebileceğini ima etmişti.

 

Birleşmiş Milletler’in son raporlarına göre Suriye’de 70 binden fazla insan hayatını kaybetti. 1 milyon insan ülke dışına göç etti. 2,5 milyon insan ise evsiz kaldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.