Mali uçurum pazarlığı karşılıklı tavizlerle sürüyor

Mali uçurum pazarlığı karşılıklı tavizlerle sürüyor

Beyaz Saray ile Kongre arasında devam eden mali uçurum pazarlığında Başkan Barack Obama’nın yıllık 400 bin dolar ve daha yüksek gelir sahiplerinin vergi arttırımına tamam dediği öne sürüldü. Cumhuriyetçi Parti’nin Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ise yıllık geliri bir milyon dolar ve daha yüksek gelir sahiplerinden ek vergi alınmasına sıcak baktığı belirtiliyor.

Washington’da 1 Ocak öncesi Beyaz Saray ile muhalefet partisi Cumhuriyetçiler arasından devam eden pazarlıklarda taraflar anlaşma sağlayabilmek amacıyla taviz vermeye devam ediyor. Cumhuriyetçiler daha önce zenginlerden ek vergi alınmasına karşı olduklarını defat ile dile getirirken şimdi yıllık geliri bir milyon dolar üzerinde olanlardan ekstra vergi alınmasına sıcak bakıyor.

Bunun yanında Başkan Obama ise seçim döneminde yıllık geliri 250 bin dolar ve üstünde gelir sahiplerinden ek vergi alma vadinde bulunmuştu. Ancak Obama, Boehner’e yıllık geliri 400 bin dolar ve daha üstü olanlardan ek vergi alınması konusunda teklifte bulunduğu ileri sürülüyor.

Başkan Obama, önümüzdeki 10 yıl içinde bütçe açığını azaltabilmek için ön gördüğü 1.6 trilyon dolar tasarruf planını da 1.4 trilyon dolara düşürebileceği konusunda tavizde bulunacağı belirtiliyor. Hatta Obama’nın bu konuda palanını 1.2 trilyon dolara kadar geri çekebileceği de iddialar arasında. Boehner ise önce 800 milyar dolarlık tasarrufa olumlu yaklaştığını berlitirken pazar günü bunu 1 trilyon dolar olarak revize etti.

Obama, önümüzdeki 10 yılda devletin hazinesine koymayı planladığı 1 trilyon üzerindeki geliri ek vergilerden sağlamayı hedeflerken Cumhuriyetçiler bunun kamu harcamalarından yapılacak tasarruflarla elde edilmesini istiyor.

1 Ocak tarihine kadar tarafların anlaşamaması durumunda eski Başkan Geroge W. Bush döneminde devreye sokulan ve durgun ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan geçici vergi indirimlerinin süresi dolmuş olacak. 1 Ocak itibaeriye dar gelirliden zengine kadar herkesin ödediği vergilerde önemli artışlar olacak.  Devletin yıllık harcamalarında da 500 milyar dolarlık kısıtlamaya gidilecek. Bu kısıtlamanın 3 yıl içinde ekonomi uzmanlarına göre Amerikan ekonomisine yeni bir kriz yaşatacağı ileri sürülüyor.

Obama ile Boehner arasında devam eden pazarlıklar konusunda henüz kesinleşmiş ortak bir karar açıklanmadı. Ancak tarafların zaman zaman basına sızdırdığı pazarlık konuları içeride devam eden çetin mücadelenin de ince hesaplar üzerine döndüğünü gösteriyor.

Obama ile Boehner arasında yalnızca mali uçurum değil önümüzdeki şubat ayında 16.4 trilyon dolar olan borçlanma limitine ulaşılacak olması nedeniyle de tarafların pazarlık yaptığı belirtiliyor. Bazı kaynaklar Boehner’in borçlanma limitini konusunda Obama’ya önümüzdeki iki yıl süresince rahat ettirecek miktarda arttırılmasına olumlu baktığını ileri sürüyor. Ancak taraflar mali uçurumda olduğu gibi borçlanma konusunda da süren pazarlıklar konusunda henüz resmi bir açıklama yapmadı.   

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.