Kongre, ‘Obamacare’i iptal eden tasarıyı kabul etti

Kongre, ‘Obamacare’i iptal eden tasarıyı kabul etti

Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi, Başkan Barack Obama’nın imza projelerinden olan ve kamuoyunda Obamacare olarak adlandırılan sağlık sigortasında önemli bölümleri kaldıran yasa tasarısını kabul ederek Beyaz Saray’a gönderdi.

Meclis’te çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçi Partili milletvekillerinin desteği ile kabul edilen yasa tasarısını Başkan Barack Obama’nın veto etmesine kesin gözü ile bakılıyor.

Seçim yılına girildiği bir dönemde Cumhuriyetçilerin Demokratlara karşı siyasi manevra olarak değerlendirilen tasarı, geçen ay da Senato’da kabul edilmişti. Senato’da Meclis gibi Cumhuriyetçilerin kontrolünde. 

Obamacare uygulamasına şiddetli muhalefeti ile kamuoyunu sık sık meşgul eden Cumhuriyetçi Partililer, Meclis’te 181’e karşı 240 oy ile kabul etti. Oylamada Demokrat Partililerin  aleyhte oy verirken 3 Cumhuriyetçi vekil dışında diğerleri tasarı için lehte oy kullandı.

Yeni tasarıda kürtaj için federal hükümetin yardımını öngeren maddenin iptal edildiği görüldü. Kürtajın devlet tarafından fonlanıp fonlanmayacağı uzun yıllardır Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında tartışma konusu. 

Oylama sonunda kamuoyuna açıklama yapan Cumhuriyetçi vekiller, tasarının kabul edildiği şekli ile Beyaz Saray’a göndereceklerini söyledi. Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Paul Ryan, bu yıl içinde Obamacare yerine alternatif bir sağlık sigortası paketi hazırlayacaklarını söyledi. Ancak Cumhuriyetçiler Obamacare’in yürürlüğe girdiği 2010 yılından bugüne kadar her yıl bu sağlık sigortasına alternatif paket hazırlayacakları vaadinde bulunuyorlar.

Bugüne kadar ABD genelinde Obamacare sağlık sigorta sistemi ile 19 milyon insan sağlık güvencesine kavuştu. Cumhuriyetçilerin kabul ettiği tasarı Başkan tarafından onaylanacak olsa bu insanların yeniden sağlık güvencelerini kaybedecekler. Ancak Başkan Obama’nın tasarıyı kabul etmeyeceğini daha önceleri defeat ile açıklamıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.