Kimyasal silah kullandın muhaliflere silah vereceğim

Kimyasal silah kullandın muhaliflere silah vereceğim

Suriye’de Beşşar Esed rejiminin ‘düşük yoğunlukla’ kimyasal silah kullandığı sonucuna varan ABD, Suriyeli muhaliflere ‘doğrudan askeri yardımda’ bulunmaya karar verdi.

 

Suriyeli muhalifler, ABD’nin vereceği silahların zaten kendilerinde bulunduğunu açıkladı.Suriye’ye CIA aracılığıyla muhtemelen Ürdün ve Türkiye üzerinden hafif silah ve cephane sevkiyatı yapılması bekleniyor. Muhaliflerin en çok talep ettiği tanksavar ve uçaksavarların şu aşamada verilme ihtimali ise yüksek görünmüyor.  Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes yaptığı açıklamada “Başkan, kimyasal silah kullanımının hesabını değiştireceğini söylemişti. Ve değişti” dedi.

 

Şimdiye dek Suriye’deki kanlı ihtilafa mümkün mertebe bulaşmamaya gayret eden Beyaz Saray’ı kimyasal silah gerekçesini kullanarak harekete geçiren faktörlerin başında, son zamanlarda Esed güçlerinin muhalifler karşısındaki büyük askerî kazanımları geliyor. İran’ın Irak hava sahası üzerinden soktuğu askerî yardımlar ve Hizbullah’ın devreye girerek stratejik önemdeki Kusayr kasabasının geri alınmasına yardımcı olması, Suriye’de askerî dengeleri Şam rejimi lehine değiştirmişti.

 

Sızan bilgilere göre, Amerikan yönetimi günlerdir yaptıkları hararetli istişareler sonucunda askerî desteğin artırılmasına karar verdi. Karar, bu tür küçük çaplı askerî yardımların muhaliflere yetmeyeceğini düşünen Dışişleri Bakanlığı gibi bazı kurumları tatmin edici seviyede değil. Ancak Beyaz Saray’ın krizin başından bu yana askerî açıdan yaptığı en keskin hamle.

 

Gözlemciler, söz konusu hamlenin Obama’nın katılacağı G-8 zirvesi öncesine denk getirildiğine dikkat çekiyor. Böylelikle zirvede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek olan ABD Başkanı’nın pazarlıkta eli güçlendiriliyor. Fransa ve İngiltere gibi silah yardımı konusunda daha istekli Batılı müttefiklere kendi kamuoylarını ikna için kimyasal silah kılıfı hazırlanıyor. İkinci Cenevre konferansı yapıldığında Esed’in askerî açıdan güçlü şekilde masaya oturmaması da hedefleniyor. O nedenle ABD’nin konferansı şimdilik geciktireceği tahmin ediliyor. Beyaz Saray bu kararla muhaliflere yardımlarına daha fazla destek isteyen Türkiye ve Suudi Arabistan gibi dostlarını da sevindirecek.

Açıklamadan rahatsız olduğunu gizlemeyen Rusya, ABD’nin Esed rejimi tarafından silah kullanıldığıyla ilgili sunduğu delillerin ‘inandırıcı olmadığını’ söyledi.

Ürdün sınırında uçuşa yasak bölge

Kongre’de Suriyeli muhaliflere askerî desteğin artırılmasını isteyen John McCain gibi etkili senatörlere ABD’nin eski Başkanı Bill Clinton’dan da destek geldi. Ancak Obama yönetimi yetkilileri, başkanın sahaya kesinlikle Amerikan askeri sürmeyeceğini, muhtemel bir uçuşa yasaklı bölge konusunda karar alma sürecinin devam ettiğini ancak henüz bir netlik oluşmadığını söylüyorlar. The Wall Street Journal’da dün yayımlanan bir habere göre ise Obama’nın mevcut planında Ürdün sınırında bir uçuşa yasaklı bölge oluşturulması da bulunuyor. Reuters haber ajansına isimlerinin gizli tutulması şartıyla konuşan iki Batılı diplomat da bunu teyit eder açıklamalarda bulundu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.