Kararsız eyaletlerde işsizlik düştü Obama’nın yeniden seçilme şansı arttı

Kararsız eyaletlerde işsizlik düştü Obama’nın yeniden seçilme şansı arttı

Kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimlerinin kaderini belirleyecek olan 14 ‘‘Swing’’ (kararsız) eyaletlerde işsizlik son bir yıl içinde keskin bir şekilde düştü. Seçimlerde hayati öneme sahip olan kararsız eyaletlerde işsizliğin düşmesi ise Başkan Barack Obama’nın tekrar seçilme şansını yükletmesi anlamına geliyor.

İşsizliğin azalması, başkanlık seçimlerinde Obama’nın rakibi olmasına kesin gözü ile bakılan Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adayı Mitt Romney’in de anketlere göre son haftalarda kararsız eyaletlerde giderek kan kaybetmesine neden oluyor.

İşsizliğin keskin şekilde azaldığı kararsız eyaletlerin başında Ohio, Michigan, Arizona, Nevada ile Florida geliyor. Özellikle bu eyaletlerde işsizliğin keskin bir şekilde azalmasına neden olarak yaklaşan yaz mevsimi etken olduğu ifade edilse de asıl faktörün ekonomindeki iyileşme olarak yorumlanıyor. Quinnipiac Üniversitesi kamuoyu yoklama enstitüsü direktörü Peter Brown’da kararsız eyaletlerde işsizliğin asıl düşme nedenini ülke genelinde de görülen ekonomideki iyileşmenin birinci derecen etken olduğu görüşünde.

BİR YILDA YÜZDE 2 ORANINDA İŞSİZLİK GERİLEDİ

Geçtiğimiz yıl mart ayında işsizliğin yüzde 10.5 olduğu Michigan da bu yılın aynı döneminde bu oran 8.5 geriledi. Otomotiv ensdüstrinin ülkede merkez üssü konumunda olan Michigan’daki işsizliğin düşmesine asıl etkenin otomotiv sektöründeki canlanmanın neden olduğu belirtiliyor. Aynı şekilde Ohio eyaletinde geçtiğimiz sene mart ayında yüzde 8.8 olan işsizlik oranı bu yılın aynı döneminde yüzde 7.5 olarak tespit edildi.

İşsizliğin azaldığı bir başka kararsız eyalet olan Florida’da bir yıl içinde yüzde 10.7’den 9’a gerilir iken düşüşün ülke ortalamasının iki katı olarak hesaplandı. Geçtiğimiz sene mart ayında Amerika genelinde işsizlik oranı yüzde 8.9 iken bu yılın aynı döneminde yüzde 8.2’ye gerilemişti.

Amerika’da krizin en şiddetli vurduğu eyaletlerin başında gelen Nevada’da ise yine bir yıl içinde iş bulanların sayısı bir hayli yükseldi. Yine geçen sene mart ayında yüzde 13.6 olan işsizlik oranı bu yılın aynı döneminde yüzde 12 olarak belirlendi.

Associated Press (AP) haber ajansının haberine göre kararsız eyaletler olan Arizona, Colorado, Iowa, Minnesota, New Hampshire, New Mexico, North Carolina, Pennylvania, Virginia ile Wisconsin da işszilik oranı geçtiğimiz yılın aynı dönemine nazaran bu sene yüzde 1’in üzerinde düşüş gösterdiğini yazdı.

İşsizliğin ciddi şekilde düşüş gösterdiği bu iki eyalette Fox televizyonun yaptığı kamuoyu yoklamasına göre Obama, muhtemel rakibi Romney’i bugün seçim olsa yüzde 45’e 39 oranında mağlup ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.