Kararsız eyaletler ABD başkanı belirleyecek, peki buralarda anket sonuçları nasıl?

Kararsız eyaletler ABD başkanı belirleyecek, peki buralarda anket sonuçları nasıl?

Başkanlık seçimleri için başkan adayları bugün son defa seçim çalışmaları için nefes tüketirken hem Başkan Barack Obama’nın hem de rakibi Mitt Romney’in ziyadesi ile yorgun halleri dikkatlerden kaçmadı. Anket sonuçları da Obama ile Romney’in yarın gece yarısı seçim sonuçlarının belirleneceği vakte kadar rahat bir nefes alamayacaklarını gösteriyor.

Uzun bir maratonun ardından yarın Amerikan halkı dört yıllığına yeni başkanlarının kim olacağına karar verecek. Ancak anketler seçimlerin mahkeme salonunlarına taşınabileceğini gösteriyor. Zira yarış başa baş giderken yeniden sayımlar, tüm işlemlerin tekrarlanması gibi hukuki süreçlerin de devreye sokulması muhtemel.

Kamuoyu yoklamalarına göre Demokrat Başkan Obama ile Cumhuriyetçi Romney’in en fazla dikkat kesilecekleri 8 kararsız eyalet var. Bunlar Florida, Ohio, Wisconsin, Pennsylvania, Virginia, Colorado, Nevada ile New Hampshire geliyor. Her ne kadar Kuzey Carolina için Başkan Obama’nın seçimi kazanacağı Demokratlar tarafından iddia edilse de anketler sonucun Romney lehine olacağını gösteriyor.

Hufftingtonpost haber portalının anket sonuçlarını genel ortalamasından elde ettiği rakamalara göre 8 kararsız eyalette son kamuoyu yoklama sonuçları şöyle; New Hamphire yüzde 49 Obama derken yüzde 47’lik bir seçmen kitlesi de Romney tercihinde bulanacağını ifade ediyor. Virginia’da yine Obama rakibinden yüzde 49’a yüzde 47 ile önde gidiyor. Ohio da ise Başkan Obama yüzde 3 önde (49-46). Wisconsin de Obama yüzde 50’e 46, Pennsylvania da yine Başkan yüzde 50’e 44 önde görünüyor. Colorado ise Obama rakibinden bir puan önde ve anket sonuçları Başkan’ın yüzde 48’e 47 ile zafere ulaşacağını tahmin ediyor. Nevada da ise anketlere göre seçimin sonunda yine Obama gülecek. Nevada da anketler yüzde 50’e 47’i Başkan’ı önde gösteriyor.

FLORİDA EYALETİ’NİN GALİBİ YİNE MAHKEMEDE BELİRLENEBİLİR

Seçimin galibinin belki de mahkemede belirleneceği en kritik eyalet ise Florida görünüyor. Zira erken oy işlemleri bugün başlayan Florida’da Obama ile Romney’in yüzde 48 oy alacağı öngörülüyor. Ancak Obama’nın güçlü olduğu seçim bölgelerinde seçmenlerin oy kullanabilmek için 9 saat beklediği haberleri geliyor. Demokratlar Florida’nın Cumhuriyetçi Vali Rick Scott hakkında kasıtlı olarak Obama’nın çıkacağı sandıkta sıkıntı çıkardığını iddia ederken eyalet yönetimin insanların uzun soluklu beklemesine neden olarak bu sene oy kullanma işlemlerinde yapılan değişiklikleri öne sürüyor.

Eğer büyük bir sürpriz yaşanmaz ise seçimlerde Başkan Obama’nın 281 ila 303 arasında başkanı seçecek olan seçici kurul üyesi kazanacağı ön görülüyor. Ülke genelinde alınan oylar değil başkan olabilmek için 270 seçici kurul kazanmak gerekiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.