Kansas Valisi ‘Şeriat Yasa Tasarısı’nı imzaladı

Kansas Valisi ‘Şeriat Yasa Tasarısı’nı imzaladı

Kansas eyaletinin Cumhuriyetçi Valisi Sam Brownback büyük tartışmalara sebep olacak bir yasa tasarısını imzaladı. Tasarı eyalet mahkemelerini ve hukuk bürolarını hüküm verirken, İslami ya da Amerika’ya ait olmayan kanunlardan yararlanmaktan men ediyor.

Kimi ulusal Müslüman gruplardan tepki toplayan tasarı cuma günü Vali Brownback’in ofisinden yapılan bir açıklamayla halka duyuruldu.

Yasa ‘şeriat yasa tasarısı’ olarak da anılıyor. Çünkü hemen herkes bu yasada hedef alınan kanuni hükümlerin İslam’a ait olduğunu biliyor. Bir Müslüman’ın hayatının kimi alanlarını kapsayan şeriat kanunları bir çok eyalette boşanma, ticaret anlaşmaları gibi konularda hakimlerin karar verirken başvurduğu kaynaklar arasında.

Benzer bir yasa Oklahoma’da da çıkartılmak istenmiş ancak federal mahkeme bu yasayı ‘ayrımcı’ olması gerekçesiyle lağvetmişti.

Kansas Valiliği’nden e-posta yolu ile yapılan açıklamada Sözcü Sherriene Jones-Sontag, “Yasa tasarısı Kansas mahkemelerinin sadece ve sadece eyaletimizin ve ülkemizin kanunlarından yararlanarak hüküm vermesini güvence altına almak için çıkartılmıştır.” dedi.

Merkezi Washington’da bulunan Amerikan İslami İlişkiler Konseyi yasayı kınayarak, hukuksal yola başvurabileceklerini belirtti. Konsey Sözcüsü İbrahim Hooper, 20’ye yakın sayıdaki eyaletin de benzer bir yasa tasarısını düşündüğünü ancak Kansas’ın bunu imzalayan ilk eyalet olduğunu söyledi.

Söz konusu yasa tasarısının ülkedeki İslamofobik yaklaşımları güçlendirebileceğinden endişe ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.