Jeb Bush: “Irak’ta hatalar yapıldı”

Jeb Bush: “Irak’ta hatalar yapıldı”

ABD’nin eski başkanlarından George W. Bush’un kardeşi ve Florida eyaleti eski valisi Jeb Bush, Irak savaşını kast ederek, “Irak’ta hatalar yapıldı.” dedi.

Jeb Bush, Chicago şehrinde katıldığı bir toplantıda dış politikaya dair görüşlerini paylaştı. Kardeşinin başkanlık döneminde Irak’a karşı açılan savaşı kısmen eleştiren Jeb Bush, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in elinde kitle imha silahlarının olduğunu iddia eden istihbarat raporunun doğruyu yansıtmadığını söyledi. ABD’nin, Irak liderini devirdikten sonra ülkede daha güvenli bir ortam oluşturmada da başarısız kaldığını dile getirdi.

2016 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’den başkan aday adayı olması beklenen Jeb Bush, kardeşi George W. Bush’un 2007 yılında Irak’a ilaveten 20 bin asker göndermesini ise övdü. Jeb Bush, Irak’taki askerlerin güvenliğini arttırmak için ilaveten asker gönderilmesini “Siyasi tarihin en cesur eylemlerinden birisi.” diye niteledi.

Irak’ta kadeşinin başkanlık döneminde dalgalanmaların olduğunu söyleyen Bush, “Kırılgan bir durumdu ama büyük ölçüde başarılı oldu.” dedi.

Irak’ın Başkan Barack Obama döneminde yeniden inşa edilmesi gerektiğini savunan Jeb Bush, Obama hükümetini dış politikada ‘kararsız ve tutarsız’ olmakla eleştirdi. Bu durumun ABD’nin hem kendi halkının hem de dostlarının güvenini yitirmesine yol açtığını savunan Bush, “Obama başkanlığının büyük ironisi şudur: Göreve geldikten sonra dünya ile daha entegre olma vaadinde bulunurken diğer yandan da dünyada daha az etkili bir Amerika bıraktı.” dedi.

Babası ve kardeşi ile sık sık dünyada Amerika’nın yeri ve önemi konularında görüş alışverişinde bulunduğunu aktaran Jeb Bush, kendisini, ABD dış politikasına şekil veren aileden geldiği için de şanslı gördüğünü söyledi. Bush daha sonra şöyle dedi; “Ama ben kendime has biriyim. Görüşlerim ve düşüncülerim kendi deneyimlerim ile şekillenir.”

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.