İlk başkanlık münazarasının tartışmasız galibi Mitt Romney

İlk başkanlık münazarasının tartışmasız galibi Mitt Romney

 

6 Kasım’da gerçekleşecek başkanlık seçimleri için hayati öneme sahip üç ayaklı başkanlık münazarasının ilki Denver Colorado’da gerçekleşti. Politik analistlerin yorumları ve yapılan anketlerin  sonuçları münazaranın galibinin Cumhuriyetçi aday Mitt Romney olduğu yönünde.

CNN’in tartışma ertesinde gerçekleştirdiği Post Debate Poll (Tartışma Sonrası Anket)’un sonuçlarına göre gecenin galibinin Massachusetts eski valisi Mitt Romney olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 67 iken, Başkan Barack Obama’nın ipi göğüslediğini düşünenlerin oranı ise yalnızca yüzde 25’te kaldı.

jimlehrer

Ekonomi, vergi, işsizlik, sağlık reformu, devlet borcu ve federal devletin fonksiyonları gibi yurt içi meselelerin masaya yatırıldığı ve moderatörlüğünü PBS kanalı spikerlerinden Jim Lehrer’in yaptığı ilk başkanlık münazarasında Romney’nin pozitif ve girişken tavrı dikkat çekti. Cumhuriyetçi Parti’nin adayı  ortaya koyduğu olgular ve gerçekleri yaşanmış olaylarla bağlantılandırarak seçmenin onayını topladı. Öte yandan Başkan Barack Obama’nın tartışma boyunca daha mesafeli durduğu ve ‘paslanmış’ olduğu yapılan yorumlar arasındaydı.

Demokratik politik analist James Carville münazara sonrasında CNN’e yaptığı açıklamada şu yorumda bulundu: “Bu gece sanki Mitt Romney insanlarla beraber bu ortamın içinde olmaktan ve inandığı şeyleri savunmaktan mutluydu. Bunu vücut dilinden ve konuşmalarından anladık. Ancak Başkan Obama bu tartışmanın içinde olmaktan dolayı çok rahatsız ve mutsuzdu.”

Başkan Barack Obama’nın bir buçuk saat süren münazara boyunca ‘tutuk’ ve ‘rahatsız’ tavırları dikkatlerden kaçmadı. Rakibiyle göz teması kurmaktan kaçınan Obama, daha çok kameralara bakarak televizyonları başındaki 40 milyon seyirci seçmene seslendi. Vücut diliyle rakibine yönelik konuşmaktan kaçınan Barack Obama’nın bu tavrı 4 yıllık bir zaman diliminde bu tür bir atakla karşılaşmamış olması şeklinde yorumlandı.

Fox televizyon kanalına yorumda bulunan ve ilk münazaranın sonuçlarından oldukça memnun olduğu gözlenen Cumhuriyetçi Parti’den Alaska eski Valisi Sarah Palin, “Başkan Obama çevresinde bulunan komforlu bir halkanın içinde yaşıyor. Gerçeklerden haberi yok. Bu gece gerçeklerle karşılaştı. Bu gece Obama’nın ekonomi konusunda belli başlı bir bilgiye bile sahip olmadığını gördük.” şeklinde yorumda bulundu. Palin Başkan Obama’yı her zaman tele prompterdan konuşma yapmakla ve karşılıklı tartışma sırasında bu nedenden tökezlemekle suçladı.

Öte yandan Başkan Obama’nın yeniden seçilme kampanyasının direktörü ve politik danışmanı David Axelrod münazarayla ilgili “Biz münazarayı Obama adına bir kayıp olarak yorumlamıyoruz. İlk tartışmada böyle bir havanın hakim olması doğal.” şeklinde konuştu.

Cumhuriyetçi Parti’den Florida Senatörü Marco Rubio, tartışma esnasında en sevindiği noktanın kendileri tarafından tanınan sıcak, akıllı ve çözüm sunucu karakteriyle ön plana çıkan Romney’i herkesin görmesi olduğunu söyledi.

debate

Öte yandan politik analistlerin hemen tümü tarafından Başkan Obama’nın meydanlarda ateşli bir şekilde savunduğu bir çok meseleyi başkanlık münazarasında gündeme getirmemesi yadırgandı. Romney’nin ülke halkının yüzde 47’sini bağımlı ve kendisini kurban olarak gören insanlar olduğunu söylediği gizli video kayıtlarından ve sahibi olduğu Bain Capital şirketi için yurt dışında açtığı off shore hesaplarda biriken yüklü miktarları vergiden muaf tutmasından ve ‘kalpsiz bir kapitalist’ oluşundan kesinlikle söz etmeyen Başkan Obama Romney’den uzun süre konuşma almasına rağmen, gece boyunca daha pasif taraf olarak kaldı.

Romney, bu sonuçla seçim rüzgarını tersine çevirebilecek mi?
CNN tarafından başkanlık münazarasının hemen sonrasında ülke genelinde bulunan Demokratik, Cumhuriyetçi ve bağımsız seçmenlerin telefonla aranması sonucu gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre yöneltilen tüm sorularda gecenin galibi Mitt Romney oldu. Bu tartışma kime oy vermenizi sağladı sorusunun cevabı olarak içlerinde Cumhuriyetçilerin az da olsa çoğunluğa sahip olduğu varsayılan örneklem grup yüzde 35 Romney derken yüzde 18 Obama cevabını verdi. Dikkat çeken nokta ise iki adaya da oy vermek istemezdim cevabını verenlerin oranının yüzde 37 gibi yüksek bir rakam olmasıydı. Ankette sorulan sizce hangi aday daha çok liderlik özelliği taşıyor sorusuna ise seçmenlerin yüzde 58 Romney, yüzde 37’si Obama cevabını verdi. Ankette Başkan Obama’nın çok iddialı olduğu alanlardan bir tanesi olan ‘lider beğenisi’ konusunda bile Romney’nin önde olduğu görüldü. Buna göre Romney’i daha sevilesi ve beğenilesi bulan seçmenlerin oranı yüzde 46 iken aynı oran Obama için yüzde 45 olarak saptandı.

Ortaya koyduğu atak ve canlı performansla aleyhine esen seçim rüzgarlarını tersine çevirebileceğinin sinyallerini veren Mitt Romney’e Başkan’ın ne tür stratejik bir karşılık vereceği merakla bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.