İkinci Obama dönemi resmen başladı

İkinci Obama dönemi resmen başladı

Beyaz Saray’daki ikinci dönemi resmen başlayan başkan Barack Obama, yüz binlerce Amerikalının önünde yemin etti. Sağ eli havada, sol eli incilin üzerinde yeminini gerçekleştiren Obama’nın ikinci yemin törenine 2009 yılına oranla daha düşük bir katılım olduğu görüldü.

Yeminin ardından tören alanını erken saatlerden itibaren doldurmaya başlayan Amerikalılara seslenen Obama, dış politika, ekonomi, demokrasi, eşitlik gibi konular üzerinde durdu.

Afganistan’dan asker çekilmesi kararıyla dış politikada yeni bir vizyon takip edeceğinin işaretlerini veren Obama, “Biz, halklar, hala şuna inanıyoruz ki sağlam güvenlik ve kalıcı barışın sağlanması için sürekli savaşmaya ihtiyaç yok.” dedi.

ABD’nin geçmişte de krizler yaşadığına dikkat çeken ABD başkanı, “Biz sadece savaşı kazananların değil barışı kazananların da mirasçılarıyız. Onlar ezeli düşmanlarını güvenilir bir dost haline getirmişlerdi. Biz de bu mutlaka o dersleri günümüze taşımalıyız.” ifadelerini kullandı.

Obama ilk yemin törenine oranla daha olumlu bir konuşma yaptığı görüldü. Amerika’nın imkanlarının sınırsız olduğunu dile getiren başkan, “Günümüz jenerasyonu azmimizi arttıran ve direncimizi kanıtlayan birçok krizden geçti. 10 yıllık savaş şimdi bitiyor. Ekonomik düzelme başladı.” şeklinde konuştu.

Obama eşitlik konusunun Beyaz Saray’ın ikinci dönemde önceliklerinden birinin olacağının işaretlerini de verdi. Obama; “Eşlerimiz, annelerimiz ve kız kardeşlerimiz çabalarının karşılığı ücreti elde etmedikçe, Eşcinsel erkekler ve kadınlar kanunlar önünde eşit haklara sahip olmadıkça, hiçbir vatandaşın oy verme sorunu kalmadıkça, Amerika’yı fırsatlar ülkesi olarak gören umutlu göçmenleri iyi karşılamadıkça, çocuklarımızı el üstünde ve zorluklardan uzak tutmadıkça yolculuğumuz sona ermeyecektir.” dedi.

ABD başkanının tören alanından ayrıldığı sırada duygusal anlar yaşadığı görüldü. Arkasını dönüp kalabalığa tekrar bakan Obama, “Bir kez daha bakmak istiyorum. Bir daha bunu asla göremeyeceğim.” sözü kameralara takıldı.

Yetkililer tören alanında yaklaşık 700 bin kişinin bulunduğunu ifade etti. Obama ilk kez Afrikalı Amerikan olarak başkan seçildiğinde yemin törenini yaklaşık 1.8 milyon kişi izlemişti.

  Preferences § 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 – = Backspace   Tab q w e r t y u i o p [ ]   Return     capslock a s d f g h j k l ; ‘   shift ` z x c v b n m , . / shift     English     Deutsch   Español   Français   Italiano   Português   Русский   alt alt     Preferences

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.