İki eyaletteki seçimin tek mağlubu Gingrich oldu

İki eyaletteki seçimin tek mağlubu Gingrich oldu

(HABER YORUM)
Alabama ile Mississippi eyaletlerinde yapılan ön seçimleri Rick Santorum kazandı, az farkla da olsa. Bu iki eyalette seçimin asıl mağlubu ise Newt Gingrich oldu. Mitt Romney muhafazakar kimliği ile tanınan bu iki eyalette de rakiplerine oldukça yakın oranda oy alarak delege bazında ciddi bir kayıp yaşamadı.

Cumhuriyetçiler kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde  partinin başkan adayını belirleyebilmek için parti içindeki yarışa Alabama ile Mississippi eyaletlerinde dün devam etti. Dört başkan aday adayının da yer aldığı bu iki eyaletteki seçimler sonunda asıl kaybeden Temsilciler Meclisi eski başkanı Newt Gingrich oldu. Cumhuriyetçi Parti içinde muhafazakar tabanın Pennsylvania eski senatörü Rick Santorum mu yoksa Gingrich mi diyeceği Mississippi ile Alabama seçimleri öncesinde en hararetli tartışma konusuydu. Salı akşamı her iki eyalette Santorum deyince muhafazakarların asıl gözdesinin eski senatör olduğu netlik kazanmış oldu. Böylece Santorum, kendi kulvarındaki en önemli rakibini de yarışın dışına iterek büyük başarı elde etti. Şimdi siyasi kulisler de Gingrich’in yarıştan ne zaman çekileceği tahminleri yapılıyor.

Santorum için Alabama ve Mississippi büyük bir zafer oldu ancak bu büyük başarıyı gölgeleyen tek sorun ise Romney ile arasındaki delege sayısındaki uçurumun kapanmıyor olması. Salı akşamı Santorum, Romney’e oranla yalnızca iki elin parmaklarını geçmeyecek oranda delege üstünlüğü sağladı ki; iki rakip arasındaki yaklaşık 250 delege farkı düşünüldüğünde bu sayı deve de kulak olarak görülüyor.  

Santorum (234 delege) cephesi delege bazında Romney (480 delege) ile aradaki farkı kapatabilmesi için en önemli adım Newt Gingrich’in kendisini destekleyerek yarıştan çekilmesi. Böylelikle, Santorum Gingrich’in hanesine yazılı olan yaklaşık 140 delegeyi elde etmiş olacak ki bu sayede Romney ile aradaki farkı hiç degil ise 100’lere kadar çekebilmiş olacak. Bu olasılığın ne zaman gerçekleşeceği henüz belli değil ancak Romney, kaybettiği eyaletlerde dahi delege bazında ciddi anlamda mağlup olmuyor.

Parti içinde liberal kesim tarafından desteklenen Romney’in rakibi Santorum’a oranla bir diğer üstünlük elde ettiği alanda seçim kampanyasına sağlamış olduğu maddi destek. Milyon dolarlık serveti ile sık sık gündeme gelen Romney bugüne kadar seçim kampanyası için 104 milyon dolar topladı ve bunun 64 milyon dolarını da reklamı için harcadı. Buna karşılık Santorum seçim kampanyasına 10 milyon dolardan fazla bağış toplar iken bugüne kadar reklam çalışması için ancak 8 milyon dolar harcama yapabildi.

Liberal söylemleri ve anti merkeziyetçi çıkışları ile gençler arasında büyük beğeni toplayan Cumhuriyetçi Parti’den bir başka başkan aday adayı olan Texas milletvekili Ron Paul, Mississippi ile Alabama’da bir varlık gösteremedi. Bu da işin doğrusu sürpriz olarak değerlendirilmedi. Dört adayında seçime devam demesi Cumhuriyetçililer kaygılandırıyor. Parti yetkilileri ve yandaşları biran önce parti içindeki çekişmenin son bulanarak asıl rakip olan Obama’ya karşı daha fazla enerji kaybedilmemesini istiyor. Ancak salı akşamı gösterdi ki, parti içi mücadelenin yakın bir tarihte sonuçlanmayacağı.

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olabilmek için dört adaydan biri salt çoğunluk olan bin 144 delege desteğini kazanması gerekiyor. Romney’in her eyalette varlık göstermesi Santorum’u ümitsizliğe itiyor. Ancak ‘‘siyasette olmaz ise olmaz yoktur’’ ilkesi eski senatörü yarışta tutuyor. Zira Amerika’ya siyahi bir Başkan’ın seçileceği olasılığı 2008 yılında önce hayal dahi edilemez iken; bugün ona rakip olabilecek en güçlü beyaz adayın kim olabileceği yarışı sürüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.