(HABER YORUM) Santorum’u Illinois de ırkçı papazın duası da kurtaramadı

(HABER YORUM) Santorum’u Illinois de ırkçı papazın duası da kurtaramadı

Illinois de Cumhuriyetçiler içindeki başkan aday adayı önseçimini Mitt Romney rahat kazandı. Eyalet nüfusununun yüzde 30’u Katolik ve Rick Santorum ile aynı mezhep de olmalarına karşın Illinois seçmenleri Mormon olan Romney’i tercih etti.

Cumhuriyetçi Parti içindeki önseçim yarışında en önemli rakibi olan Santorum’a Illinois de fark atan Romney, bu eyalette dinin siyaset üstündeki etkisinin birinci faktör olmadığını gösterdi. Santorum, pazar günü Louisiana da katıldığı ayinde rahip Dennis Terry’in ırkçı söylemlerini alkışlamış ardından kutsandıktan sonra seçimleri kazanması için de dua almıştı. Terry’in ırkçı söylemlerini alkışlayarak bir anlamda rahip ile aynı görüşte olduğunu deklare eden Santorum, Illinois seçmenlerini dini kullanarak ikna etmeye muktedir olmadı. Bir başka bakış açısıyla da Illinois seçmenleri Santorum’un ırkçı din anlayışını tasnif etmediğini göstermiş oldu.

Massachusetts eski valisi olan Romney, zafer konuşmasının tamamını Başkan Obama’nın ekonomi politikasını eleştirmeye ayırır iken bir anlamda da rakibinin Cumhuriyetçi Parti içinde değil Beyaz Saray’da oturan kişi olduğunu gösterdi.

ROMNEY’İ ZAFERE TAŞIYAN NELERDİ?

Illinois’e Alabama ve Mississippi zaferleri ile gelen Santorum, kuzeydeki bu eyalette yenilgisinin başlıca nedeni seçim bütçesi olarak değerlendiriliyor. Romney’in Illinois önseçimleri için yaptığı harcamanın ancak 18’de birini yapabilen Santorum bir anlamda fakirliğinin kurbanı oldu. Romney Illinois önseçimini kazanabilmek için seçim bütçesinden 3 milyon  dolar üzerinde reklam harcaması yapar iken Santorum ancak 165 bin doları gözden çıkarabildi. Maddi yönden Romney karşısında büyük açığı bulunan Santorum, paranın seçimlerde birinci faktör olduğu Amerika’da bu eksikliğini örtebilmek için Illinois de tam 19 farklı basın kuruluşuna mülakat verdi. Ancak Santorum’u verdiği röportajlarda yenilmekten kurtaramadı.

İllinois eyaletindeki önseçimin sonucunu en fazla belirleyen etkilelerin başında ekonomi konusu oldu. CBS televizyonunun anketine göre Cumhuriyetçi seçmenlerin yüzde 58’i oylarını ekonomi de hangi adayın daha başarılı olabileceğine göre belirledi. Partililer’in yüzde 60’ı Romney’in Beyaz Saray’a gelmesi durumun ekonomiyi Santorum ya da Newt Gingrich ile Ron Paul’den daha iyi yöneteceğine inanıyor.

Santorum, şehirlerde yine varlık gösteremedi. Nüfusun yoğun olduğu bölgelerde Romney, oyların büyük çoğunluğunu alarak ‘‘Santorum ancak taşralıların tercihidir’’ iddiasını da teyit etmiş oldu.

Illinois önseçiminin bir başka dikkat çeken yanı da zenginlerin Romney’i desteklemesi oldu. Yıllık geliri 100 bin doların üzerinde olanların yüzde 55’i Romney’e oy verir iken bu sınıfta Santorum’u destekleyenlerin yüzdesi ancak 25’ler de kaldı. Yıllık geliri 50 bin doların altında olan halk kesiminde ise Romney ile Santorum’a aynı oranda destek çıktı. Her iki aday da bu gelir diliminde olan kişilerden yüzde 40 oranında destek gördü.   

Cumartesi günü Louisiana eyaletinde önseçime gidecek olan Cumhuriyetçi başkan aday adyaları içinde Santorum favori gösteriliyor. Illinois gibi büyük bir eyalette önseçim kazanan Romney ise Louisiana da rakibine karşı büyük fark yemeden geçirtirmeye çalışacak.

Louisiana önseçimlerinden sonra 3 Nisan tarihinde Cumhuriyetçi başkan aday adayları Maryland, Wisconsin, District of Columbia (Washington DC) da yarışacak. Bu 3 eyalette de favori olarak Romney görünüyor. Nisan ayı Cumhuriyetçi Parti içindeki yarışın tamam mı devam mı sorusunun da netlik kazanacağı ay olacak. Zira 24 Nisan da Connecticut, Delaware, New York, Pennsylvania ile Rhode Island da önseçimler olacak. Pennsylvania dışında diğer eyaletlerde Romney’in kazanacağı öngörülüyor. Eğer bu öngörü gerçek olursa Santorum’un diğer adaylar ile birlikte yarıştan çekilmesi büyük olasılık.

Louisiana önseçimlerine gider iken Cumhuriyetçi başkan aday adayların delege sayısı da şöyle oldu:
Mitt Romney: 530
Rick Santorum: 239
Newt Gingrich: 137
Ron Paul: 69

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.