(HABER-YORUM) Cumhuriyetçiler başkan adayını buldu

(HABER-YORUM) Cumhuriyetçiler başkan adayını buldu

Kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimlerinde Başkan Barack Obama’nın Cumhuriyetçi Parti’den rakibini belirleyecek olan önseçimler dün Wisconsin, Maryland ve District of Columbia’da (Washington D.C) yapıldı. Her üç önseçimi de rahat kazanarak ‘hat-trick’ yapan Massachusetts eski valisi Mitt Romney, Obama’nın rakibi olacağını gösterdi.

Romney’in açık ara önde olduğu Cumhuriyetçi Parti içindeki önseçim yarışı aslında Florida önseçiminden sonra hemen her siyaset bilimcisi eski valinin Obama’nın rakibi olabileceği yorumlarını yapmaya başlamıştı. Romney, bugüne kadar 19 eyalette önseçimi kazanırken delege sayısını da neredeyse 650’ye taşıdı. Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olacak aday adayının delege salt çoğunluğu olan bin 144 rakamını bulması gerekiyor. Romney’in adaylık yarışında en büyük rakibi olan Pennsylvania eski senatörü Rick Santorum, 11 eyalette kazandığı önseçimler sonunda ancak 272 delege elde etmiş durumda. Dün önsçimlerin tek mağlubu olan Santorum, Wisconsin’de sürpriz yapabilir beklentilerini de boşa çıkardı. Wisconsin’de Romney’i zafere götürenler Öay Partililer oldu. Geçtiğimiz aylarda Santorum’u desteklediklerini söyleyen Çay Partililer, Wisconsin seçimleri ile de tercihlerini değiştirdiklerini belgeledi.
Çay Partililerin dahi yeterince muhafazakar olmamak ile suçladığı Romney’i neden destekledikleri sorusuna yanıt yine eski senatörün kendisinde saklı. Çay Partililerin sevdiği ancak Obama karşısında hem maddi hem de liderlik açısından zayıf gördükleri Santorum’a olan destekleri gün geçtikçe erimeye devam ediyor. Bu erimenin en büyük orandan gerçekleştiği önseçim ise Wisconsin yaşandı. Buradaki Çay Partililerin yüzde 50’si Romney’e oy verir iken Santorum’u destekleyenlerin sayısı ancak yüzde 35’ler de kaldı.

Cumhuriyetçi Partililerin önmeli bir bölümü kendilerini temsil eden bir başkan aday adayının olmamasından yakınıyor. Birçok defa anketlere konu olan bu gerçek yarışı önde götüren Romney’e dahi oy verenler görülüyor.  Öyle ki; Romney’e oy veren her 10 Cumhuriyteçiden 3’ü, eski valiyi destekleme nedenini ‘‘kötünün iyisi’’ olmasından. CNN anketinin ortaya çıkardığı bu durum, bağımsızlar olarak nitelenen kesimin nezninde Obama’ya olan teveccühü arttıracağı öngörülüyor.

Bugüne kadar yapılan önseçimler sonunda Romney 4 milyon 199 binden fazla seçmenin oyunu aldı. Santorum 2 milyon 983 bin, Temsilciler Meclisi eski başkanı Newt Gingrich 2 milyon 235 bin ve Texas milletvekili Ron Paul bir milyon 122 bin seçmenin oyunu hanesine yazdırdı.

SANTORUM VE DİĞER ADAYLAR NEDEN YARIŞI SÜRDÜRÜYOR?

Seçmen gibi GOP içinde de Romney diğer adaylara göre açık ara önde. Parti yöneticilerinden bugüne kadar Romney’i desteklediklerini açıklayanların sayısı 111 iken Santorum ancak GOP içinden 7 önemli ismin desteğini kazanmış durumda. GOP içinde Gingrich’e 12 Paul’e ise yalnızca 5 isim destek verdiğini açıkladı.

Romney Cumhuriyetçi Parti içinde başkan aday adaylığını kazanmanın arifesinde iken Santorum’un yarışı neden sürdürdüğü sorusuna yanıt olarak birkaç cevap veriliyor. Bunlardan ilki 2008’deki başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’de Hillary Clinton’ın Obama’ya karşı mücadeleyi haziran ortasına kadar sürdürmesindeki amacının aynısı olduğu. Yani yenilğiyi kabullenememesi. İkinci yanıt ise Romney’in rakipleri kasım ayına Cumhuriyetçi Parti’nin başkan yardımcısı olma hesabı içinde. Romney aday adaylık yarışını kazanır ise, kimi yardımcısı seçeceğini de Ağustos ayının sonunda Florida’da yapılacak olan partinin büyük kurultayında açıklayacak. santorum1-460x307

SANTORUM’U BELİNİ PARA BÜKÜYOR

Yüksek Mahkeme 2010 yılında aldığı karar ile milyonerlerin başkan aday adaylarına ya da seçime giden siyasilere verdikleri maddi desteğin önündeki sınırı kaldırdı. Bu karar ile artık Amerikan siyasetinde paranın gücü hesap edilemez hale geldi. Öyle ki Başkan Obama, o dönem Yüksek Mahkeme’nin aldığı karara ‘‘yargı darbesi’’ diye isimlendirmişti. Cumhriyetçiler sevindiren mahkeme kararı ile kurulan Super PAC’lerin önü açılır iken, bunun Amerikan siyasetindeki etkisinin ne oranda büyük olacağı da ilk defa bu sene yapılacak olan başkanlık seçimlerinde ortaya çıkacak.

Kasım’daki başkanlık seçimlerinden önce Super PAC’lar Cumhuriyetçi Parti içinde test ediliyor. Bugüne kadar Super PAC’den en fazla para toplamayı başaran veya bir başka ifade ile zenginlerin desteklediği aday Romney olarak dikkat çekiyor. Romney Super PAC ile seçim kampanyasına bugüne kadar 41 milyon dolara yakın maddi destek sağlamayı bildi. Santorum’un GOP’un adayı olmayacağı yalnızca önseçim sonuçlarından değil Super PAC’deki durumu ile de kendini ele verir halde. Zira eski senatör şimdiye kadar zenginlerden ancak 7 milyon 500 bin dolar toplamış halde ki bu rakam Gingrich’e verilen desteğin bile yarısından daha az. Gingrich Super PAC’lerden  16 milyon 250 bin dolar, Paul ise sadece 3.5 milyon dolarlık seçim desteği elde edebilmiş durumda.

Salı günü hatrick yapan Romney, 3 hafta sonra New York, Pennsylvania, Texas başta olmak üzere 5 eyalette birden yapılacak olan önseçimlere hem paralı hem de moralli gidiyor. Santorum ile diğer adaylar ise sadece uzatmaları oynuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.