Haaretz’e göre dörtlü bir Orta Doğu zirvesi söz konusu

Haaretz’e göre dörtlü bir Orta Doğu zirvesi söz konusu

İsrail’in İngilizce ve İbranice yayınlanan eski gazetesi Haaretz’de Chemi Shakev imzası ile çıkan bir haberde ABD Dış işleri bakanı John Kerry’nin yeni barış görüşmelerini başlatmak üzere Filistin, İsrail ve Ürdün ile çalıştığı ve Haziran ayında bu ülkelerle dörtlü biz zirve planladığı belirtiliyor. Haberde, Shakev muhtemel zirveye Türkiye ve Mısır’ın da davet edilebileceği ihtimalinden de bahsediyor.

Chemi Shakev’in İngilizce ve İbranice yayınlanan Haaretz gazetesinde çıkan haberi şöyle:

“Amerikan yönetimi, ABD Başkanı Barack Obama, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin lideri Mahmut Abbas ve Ürdün Kralı Abdullah’ın yer alacağı dörtlü bir Orta Doğu barış zirvesi toplamayı planlıyor.

ABD’li kaynaklar, zirvenin haziran ayında Washington’da toplanmasının kararlaştırıldığını söylediler. Zirvenin 2013 İsrail Cumhurbaşkanlığı Konferansı ve Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in 90. doğum günü kutlamasıyla çakışmaması sağlanmaya çalışılıyor.

Kaynaklar Türkiye, Mısır ve diğer Arap ülkelerinin de zirveye davet edilebileceğini ancak bu katılımın hangi seviyede olacağının henüz kesinleşmediğini söylediler. Dışişleri Bakanı John Kerry bu hafta İstanbul’da, planlanan zirveyi Türk ve Mısır dışişleri bakanları ve Abbas ile görüştü.

Zirvenin yarın ayrıca Beyaz Saray’da Obama ile Kral Abdullah tarafından ele alınması da bekleniyor. Konu, mayıs ortalarında Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington ziyareti sırasında da görüşülecek. ABD kaynakları, İsrail’in de plandan haberi olduğunu kaydettiler.

Kaynaklar, ABD yönetiminin, zirveyi her hâlükârda mı toplayacağı yoksa eğer Kerry barış görüşmelerinin devam etmesi için bir ilerleme sağlarsa mı yapılacağı konusunda henüz karar vermediğini belirttiler.

Yönetimin zirve için bir davet mektubu veya “şartname” hazırlayacağı söyleniyor. Zirve’de 2002 Arap Barış Girişimi, “iki halk için iki devlet” prensibi ve Filistin yönetimi için tatmin edici bir ekonomik paket yer alacak.

Kaynaklara göre Kerry, görüşmeleri sırasında muhataplarından böyle bir zirveyi mümkün kılacak yollar önermelerini istedi. ABD’nin doğrudan görüşmelerin devam etmesi için bir yer ve düzenleme duyurusunda bulunması ABD için “en iyi senaryo” olacak.

ABD yönetimi, barış sürecinin devam etmesini diğer şeylerinin yanı sıra Filistin yönetimine ve Abbas’ın kişisel konumuna güç kazandırmanın yolu olarak görüyor.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.