Eski ifşaatçı Thomas Drake: İzlemeler yeni değil, yapılanın çok azı sızdı

Eski ifşaatçı Thomas Drake: İzlemeler yeni değil, yapılanın çok azı sızdı

2005’te yönetici olduğu Amerikan istihbarat örgütü NSA’dan sızdırdığı bilgilerle hatırlanan Thomas Drake, yeni bir ifşaatla gündem olan telefon ve internet izlemelerinin 11 Eylül sonrası günlere uzandığını ve kamuoyunca bunların çok azının bilindiğini yazdı.

ABD istihbaratının özellikle Amerika ve Avrupa’da gündemin zirvesine tırmanan skandal izleme faaliyetlerine tepkiler gelmeye devam ederken, mahremiyetin ihlaline yönelik oluşan mevcut endişelerin katlanarak artmasına neden olabilecek bir açıklama geldi. Son bir haftada basına yansıyan sızıntıların bir benzerini bundan sekiz yıl önce gerçekleştiren Thomas Drake, Amerikan istihbaratının söz konusu faaliyetlerinin yeni olmadığını ve kamuoyuna ulaşan kısmının ancak “buzdağının görünen yüzü” olduğunu söyledi.

Çarpıcı açıklamalar, Drake’in İngiliz The Guardian gazetesinde dün yayımlanan ‘Snowden, benim gördüğümü gördü: Anayasayı illegal bir şekilde altüst eden izlemeler’ başlıklı makalesinde yer aldı. Drake, makalede, son sızıntıları yapan Edward Snowden’e atıfla gerçekleşen ifşaatı “fevkalade cesur bir sivil itaatsizlik” olarak niteledi ve ortaya çıkarılan bu faaliyetlerin 11 Eylül saldırıları sonrası George W.Bush döneminde yapılan izlemelerin yalnızca yasal kılıf giydirilmiş halleri olduğunu yazdı: “NSA tüm dünyayı dinliyor ve interneti de sahiplenmek istiyor. Ben, dünyayı kaplayan bu karanlık battaniyenin parçası olmak istemedim. Edward Snowden de öyle.”  

 

Snowden, 4 yıldır teknisyen olarak dışarıdan hizmet sağladığı Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’a bağlı istihbarat örgütü Milli Güvenlik Ajansı’ndan (NSA) elde ettiği bazı bilgi ve belgeleri geçtiğimiz hafta basınla paylaşmıştı. Sızıntılar, NSA’nın hem milyonlarca telefon görüşmesine dair birtakım verileri kaydettiğini hem de neredeyse dünya genelinde yazılan her elektronik posta ve sesli-görüntülü sohbete doğrudan erişimi olduğunu ortaya çıkarmıştı.

2005 sonunda basına yaptığı bir ifşaat ile o dönem yönetici olarak çalıştığı NSA’nın şahsi hayatın mahremiyetini ihlal eden izlemelerinin ilk kez bilinmesini sağlayan Drake, 10 ayrı suçtan 35 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmış ancak aleyhindeki bütün davalar düşmüştü. Yalnızca NSA’daki bilgisayarını yetkisini aşarak kullandığı suçlamasını kabul eden Drake’e, 1 yıl gözetimli serbestlik ve 240 saat toplum hizmeti cezaları verilmişti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.