Dünya liderlerinden Obama’ya tebrik yağıyor

Dünya liderlerinden Obama’ya tebrik yağıyor

 

Dünya Obama’nın ikinci kez ABD başkanı seçilmesini konuşuyor. Liderlerin de gündeminde olan ABD başkanlık seçimleri dolayısıla birçok devlet başkanı Obama’ya tebrik mesajı gönderdi.

Merkel, Obama’yı Berlin’e davet etti

Başbakanı Angela Merkel, ABD başkanlık seçimlerini ikinci kez kazanan Barack Obama’yı tebrik ederek başkent Berlin’e davet etti. Obama’ya tebrik mesajı yollayan Başbakan Merkel, “Sizi Almanya’da benim misafirim olarak tekrar ağırlamaktan mutluluk duyarım.” dedi.

Başkanlığının ilk döneminde Obama ile yakın ve dostça işbirliği ilişkisi kurduklarını belirten Merkel, bunun devamını diledi. BaşbakanMerkel, Alman-Amerikan ilişkilerinin gelişiminde; küresel, mali ve ekonomik kriz ile başa çıkma konusunda defalarca gerçekleştirdikleri görüşmeleri ve konuşmaları hatırladığını kaydetti.

Putin telefon etti

Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov yaptığı açıklamada Obama’nın seçilmesini çok pozitif karşılandığını, Rusya Devlet Bakanı Vladimir Putin’in Başkan Obama’yı telefonla da arayarak tebrik edeceğini söyledi. Peskov, Putin’in gönderdiği mesajın ABD’ye ulaşmasının ardından kamuoyu ile paylaşacaklarını vurguladı.

Peskov açıklamasında, Rusya ve ABD arasında ilişkilerin pozitif başlaması, uluslar arası ilişkilerin ve istikrarın artmasına ve gelişmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Çin Devlet Başkanı Jintao: İki ülke ilişkilerindeki istikrarımız sürmeli

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, Cumhurbaşkanı Hu Jintao ve Başbakan Wen Jiabao’nun Obama’yı tebrik ettiğini aktardı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Xi Jinping’inin de mevkidaşı Joseph Biden’i kutladığını bildirdi.

Sözcü Hong Lei, Hu Jintao’nun yazılı mesajında, Obama’nın ilk 4 yıllık başkanlığı sürecinde, Çin-ABD ilişkilerinin iki ülkenin ortak çabaları sayesinde pozitif ilerleme kaydettiğini açıkladı. İki ülke arasındaki ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı şekilde devam eden gelişmesinin korunması gerektiğini ifade eden Hong Lei, bunun sadece iki ülke ve vatandaşlarının temel çıkarları için değil, aynı zamanda Asya-Pasifik ve tüm dünyanın barış, kalkınma ve istikrarına yarar sağlaması gerektiğini dile getirdi.

İngiltere Başbakanı Cameron: Kendisiyle çalışmak büyük keyif

Ürdün temasları sırasında açıklama yapan Cameron, “Obama ile geçen birkaç yılda çalışmaktan keyif aldım, gelecek 4 yılda kendisiyle yeniden çalışmayı dört gözle bekliyorum” dedi.

Birlikte yapılması gereken çok şey olduğunu ifade eden İngiltere Başbakanı, dünya ekonomisinin iyileştirilmesinin ve AB ile ABD arasında bir ticaret anlaşması yapılmasının bunların başında geldiğini kaydetti.

İsrail Başbakanı Netanyahu: Obama’nın zaferini kutluyorum

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, ”Başbakan Netanyahu ABD Başkanı Barack Obama’yı yeni seçim zaferinden dolayı kutladı” ifadesine yer verildi.

Başbakan Netanyahu’nun seçim sonrası yaptığı ilk açıklamada, ”İsrail ve Amerika arasındaki stratejik ortaklık geçmişte hiç olmadığı kadar güçlüdür. İsrail vatandaşları için hayati değeri olan güvenlik konularındaki çıkarlarını korumak amacıyla Başkan Obamaile çalışmaya devam edeceğim” dediği belirtildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande: Amerikan halkının tercihini selamlıyorum

Hollande yayınladığı yazılı bildiride, ”Amerikan halkının tercihini selamlıyorum” ifadesini kullandı.

François Hollande, ”Kişisel olarak ve Fransa halkı olarak size en sıcak tebriklerimi sunuyorum. Hem ABD halkı hem de dünya için önemli bir gün. Sizin tekrar seçilmeniz, ABD halkının, daha açık ve dayanışma içinde, dünya barışı, çevre ile ekonomi alanlardaki sorunların çözümüne yönelik bağlılığının da en belirgin göstergesi” ifadesini kullandı.

 

 

İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano

Giorgio Napolitano, “Başkanlığınızda ikinci döneme başlıyor olmanızdan dolayı size, İtalyan halkı ve kişisel tebriklerimi iletmek benim için memnuniyet verici” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Napolitano, seçim sonrasında her iki adayın, sorumluluk duygusuyla hareket ederek sonuçları tanımasını ve ülkeleri için birlik içinde çalışma mesajları vermesini de hayranlıkla takip ettiğini belirtti.


Kral Abdullah

Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Barack Obama’nın yeniden başkan seçilmesi dolayısıyla tebrik mesajı yayınladı. Mesajda ”iki ülkede arasındaki derin ilişkilerin daha yükseklere çekilmesine” vurgu yapıldı.

Kral Abdullah, mesajında şunlara yer verdi: ”Halkım ve kendi adıma yeniden ABD başkanı seçilmenizi tebrik ediyorum. Sağlık ve mutluluklar dilerken Amerika’nın daha gelişmiş ve refah dolu bir ülke olması dileğimi sunuyorum. Ülkelerimiz arasındaki tarihi ilişkilerin tüm alanlarda genişlemesini arzu ediyorum.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.