Dr. Carson’un başkanlık yarışını tehlikeye sokan ‘yalan’

Dr. Carson’un başkanlık yarışını tehlikeye sokan ‘yalan’

Cumhuriyetçi Parti’nin 2016 başkanlık seçimleri için yarışan ve bu partiden başkan aday adayı olan ünlü doktor Ben Carson hakkında ‘‘sahtecilik’’ suçlaması yapıldı. Ancak Carson bu iddiaları yalanladı.

Carson, kitabında ileri sürdüğü ”tam burs” iddiasını doğrulayamaz ise başkanlık yarışı tehlikeye girecek.

Cumhuriyetçi Partinin son haftalarda başkan adaylığı için yıldızı parlayan ve rakibi Donald Trump ile anketlerde ilk iki sırada yer alan Carson’un seçim yarışını sonlandırabilecek iddia ABD gündeminde bomba etkisi yaptı.

Dr. Carson’un kitabında ileri sürdüğü West Point askeri okulundan ”tam burs” aldığı yolundaki ifadesinin yalan olduğu ileri sürüldü. ‘‘Gifted Hands’’ adlı kitabında Carson, 1969 yılında tanıştığı dönemin ABD Genelkurmay Başkanı General William Westmoreland’ın kendisine  ‘West Point’te (askeri akademi) okuması karşılığında tam burs teklif ettiğini’ yazmıştı. Ancak bugün ortaya atılan iddiaya göre West Point Askeri Akademisi’nde Carson’a tam burs verildiği ya da teklif edildiğine dair bir kaydın olmadığı öne sürüldü. Hatta okulun tarihinde hiçbir öğrencisine ne tam burs teklif ettiği ne de bu kategoride bir öğrenci kabul etmediği dile getirildi. 

Politico.com adlı siyasi haber sitesinin ilk gündeme getirdiği iddia daha sonra New York Times tarafından da genişletilerek okuyuculara duyuruldu.

Carson’un kitabında anlattığı gibi kendisine West Point’in tam burs verdiğine dair okulun arşivlerinde bir kayıt olmadığı dile getirildi. Politico, Carson’un tam burs için bir başvuruda bulunmadığını zira böyle bir isimde kaydın olmadığını yazdı.

West Point Akademsi sözcüsü Theresa Brinkerhoff yaptığı açıklamada, “Eğer Genel Kurmay Başkanı adına emir subayı eğer birisi için tam burs teklifinde bulunmuş ise bunun arşivde olmaması sözkonusu olamaz’’ dedi.

Sözcü Carson’a tam burs verildiğine dair arşivlerinde bir kaydın bulunmadığının altını çizdi.

CARSON’UN SEÇİM BÜROSU: TAM BURS İÇİN FORUM DOLDURMADI

Skandal iddianın ortaya atılmasından sonra Carson’ın seçim kampanyası, başkan aday adayının hiçbir zaman West Point’ten burs almak için girişimde bulunmadığını söyledi. Carson’un seçim kampanyası başkan aday adayının Detroit şehrinin en başarılı öğrencileri arasında olduğunu hatırlatarak, bu nedenle Carson’un dönemin genelkurmay başkanı ile buluşturmak amacıyla davet aldığına dikkat çekti.

Carson’un seçim kampanyası müdürü Barry Bennett, ‘‘Dr. Carson, General Westmoreland ile buluştu ancak özellikle ne konuda kendisine Ordu Yedek Subay Eğitimi (Reserve Officers’ Training Corps – ROTC) için bilgi verdiklerini hatırlamıyor’’ dedi.

New York Times’a yaptığı açıklamada başkan aday adayı Carson, ‘‘Detaylarını hatırlamıyorum, ancak şunu söyleyebilirim yaptığım şeyi çok iyi yapmıştım o nedenle benim gibi birisine West Poin tam burs veriyordu. Ben onlara kariyer planımın tıp eğitimine yönelik olduğunu dile getirdim’’ dedi.

CARSON’UN KİTABINDA SÖYLEDİĞİ İLE OKULUN UYGULAMASI BİRBİRİNE UYMUYOR

Carson kitabında West Point’den eğitim alması karşılığında tam burs teklifini yazmıştı. Fakat, West Point Askeri Akademesinin, öğrencilerine tam burs teklifi gibi bir uygulaması yok.

West Point Akademisi’ne Kongre üyeleri, hükümet görevlileri, asker ya da tanınmış birisi tarafından bir aday önerilirse önce bu kişi hakkında sıkı bir inceleme başlatılıyor. Bu inceleme sabıka kaydından okuldaki eğitim durumuna kadar her alanı kapsıyor. Tüm bunları geçen aday okula kabul aldığı zaman öğrenim masrafının tamamını karşılama zorunluluğu mevcut. Yani okul tarihte hiçbir öğrencisine ya da adayına tam burs verme teklifi yapmamış.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.