Dışişleri Bakanlığı’nın özel müfettişinden Clinton’ı sıkıntıya sokan rapor

Dışişleri Bakanlığı’nın özel müfettişinden Clinton’ı sıkıntıya sokan rapor

ABD Dışişleri Bakanlığı özel müfettişi hazırladığı rapor ile Demokrat Parti’nin başkan aday adayı ve eski dışişleri bakanı Hillary Clinton’ı sıkıntıya soktu.

Dışişleri Bakanlığı özel müfettişi, Clinton’ın bakanlığı döneminde resmi elektronik posta adresi yerine kendi özel postasını kullanmak için hiçbir yasal izne müracaat etmediğini belirtti. Müfettiş raporda ayrıca olayın aydınlanması için yapılan soruşturmaya Clinton tarafının yardımcı olmadığını da dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı’nın özel müfettişi Kongre’ye Clinton’ın skandala dönüşen bakanlığı döneminde elektronik posta olayı için yaptığı incelemeyi rapor halinde sundu.

Rapor da Clinton’ın resmi hesap yerine kendi kişisel elektronik posta adresi üzerinden bakanlığa dair resmi yazışmaları yaptığı kesin bir dille ifade edildi. Ancak aynı raporda yazışmalar nedeni ile devletin gizli bilgilerini, yazışmalarını tehdit eden ‘‘bir delilin” de’ olmadığı vurgulandı.

Federal Soruşturma Ofisi de (FBI) geçen yıl aynı yönde rapor hazırlamış ve Clinton’ın yazışmalarının güvenliği etkileyecek bir unsura rastlanmadığı ifade edilmişti. Ancak FBI araştırması da Clinton’ın resmi adresi kullanması gerekirken kişisel hesabını kullandığının altını çizmişti.

Cumhuriyetçi Partililer Clinton ile ilgili elektronik posta olayını sürekli canlı tutarak Demokrat Parti başkan adaylığı yarışında eski dışişleri bakanını yıpratmaya çalıştıkları artık açık şekilde dile getirilen bir strateji. Clinton’a yapılan saldırılar da en çok parti içindeki başkan aday adaylığı yarışında Clinton’ın rakibi olan Sanders’a yarıyor.

Clinton, özel elektronik postasında yaptığı tüm resmi yazışmaları Dışişleri Bakanlığı’na olayın patlak vermesinden birkaç ay sonra teslim etmişti. Clinton yaklaşık 30 bin sayfa tutan elektronik yazışmaları kendi özel postalarından ayırarak teslim etmişti. Bu yazışmaların içinde FBI önemli sayıda gizli olması gereken bilgilerin bulunduğunu rapor etmişti. Hatta Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA), yazışmalar içinde 22 tane elektronik postanın ‘‘çok gizli’’ olduğunu ifade etmişti.

Clinton’ın avukatları başkan aday adayının elektronik posta olayı için bakanlığın yapacağı her türlü araştırmaya katkı sağlamaya hazır olduğunu söylemişti. Ancak bakanlığın özel müfettişinin Clinton’ın avukatı ile görüşme talebine olumsuz cevap verildiği de yine hazırlanan raporda yer aldı.

Henüz Clinton cephesinden Kongre üyelerine verilen rapor hakkında bir açıklama gelmedi.

Hillary Clinton 2009-2013 yılları arasında Başkan Barack Obama hükümetinin Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.