Deniz Kuvvetleri, Obama’yı Facebook üzerinden eleştiren askeri ordudan attı

Deniz Kuvvetleri, Obama’yı Facebook üzerinden eleştiren askeri ordudan attı

Amerikan Deniz Kuvvetleri’nde (Marine Corps) görevli bir deniz piyadesinin Facebook hesabında Başkan Obama’yı eleştirmesi, Pentagon’un sosyal medya ve fikir özgürlüğünün sınırları konusundaki politikalarını tartışmaya açtı.

Deniz Kuvvetleri adına konuşan bir sözcü San Diego’da görev yapan deniz piyade çavuş Gary Stein’in atıldıktan sonra emeklilik haklarının birçoğunu kaybedeceğini kaydetti. Amerikan deniz kuvvetlerinde 9 senedir görev yapan Stein, bu karardan dolayı hayal kırıklığı yaşadığını kaydetti ve ‘İşimi çok seviyorum. Keşke bunu yapmasaydım. Facebook’ta yazılan 15 kelimenin 9 senelik kariyerimi nasıl bitirdiğini hala anlamış değilim’ dedi.

Stein’in avukatlığını üstlenen Gary Kreep, karara itiraz edeceklerini ancak bunun bir netice vereceğini beklemediklerini belirterek konuyu Federal Mahkemeye taşıyacaklarını ifade etti.  ‘Müvekkilim davasını sürdürmek istediği sürece arkasında olacağız.’

Çavuş Stein, 1 Mart’ta Deniz Kuvvetleri Meteoroloji Departmanının Facebook sayfasına ‘Obama’nın canı cehenneme! Onun verdiği her emri yerine getirmem’ yazmıştı. Daha sonraki açıklamasında ise o cümle ile kanunlara aykırı emirleri kastettiğini iddia etmişti.

Deniz Kuvvetlerinde görevli Tuğgeneral Daniel Yoo, ellerindeki delillere bakarak karar verdiklerini ve bu kararın da Cavuş Stein’ın ilişiğini kesmek olduğunu ifade etti. Stein’in ordudan atılma kararını veren kurulda bulunan Emekli Albay Tom Umberg, Stein’in yanlış hareketlerinden dolayı uyarıldıktan sonra bile hala hatalarındaısrar ettiğini söyledi ve “Deniz Kuvvetleri ona yanlışlarını değerlendirmesi için bir fırsat verdi ama o hala emir-komuta zincirine zarar vermeye devam etti. Sanırım amacı çok sansasyonel bir şekilde ordudan atılıp meşhur olmak ve radyo programlarında kariyer yapmaktı” dedi.

Umberg ayrıca Stein’in ordudan atılmasının diğer askerler üzerinde etkisinin olmayacağını ve diğer askerlerin böyle şeyleri aklından bile geçirmeyeceklerini sözlerine ekledi. “Deniz kuvvetlerinde bulunan askerlerin yüzde 99’u emir komuta zincirinin öneminin ve kendilerinin konuşma haklarının sınırlı olduğunun farkındadırlar. Bunun farkında olmayan kalan yüzde bir ise meselenin ehemmiyetini askerlik yemini ettikleri zaman anlarlar.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.