Davutoğlu: Esed gidecekse kara operasyonu yapmaya hazırız

Davutoğlu: Esed gidecekse kara operasyonu yapmaya hazırız

Başbakan Ahmet Davutoğlu, IŞİD’in yok edilmesinin yanında Esed rejimini de iktidardan indirilmesini amaçlayacak bir planın sunulması halinde Türkiye’nin kara hareketına hazır olduğunu söyledi.

Başbakan olduktan sonra ilk kez yabancı bir medya kuruluşuna mülakat veren Davutoğlu, CNN International’ın ünlü haber sunucusu Christiane Amanpour’a konuştu.

Suriyeli muhaliflerin ve Irak’ın IŞİD ile mücadelede yeterli olmadığını ve ABD’nin de bölgeye muharip birlik göndermeyeceğini ifade eden Amanpour, “Türkiye sınırdan girip bişeyler yapabilmeye uygun olan tek kara gücü mü?” sorunu sordu.

Türkiye’nin ihtiyaç olması halinde tüm önlemleri alabileceğini ifade eden Davutoğlu, “Eğer IŞİD’den sonra sınırlarımızda güvenliğin sağlanacağından emin olduğumuz net bir strateji olursa, burada herşeyi yapmaya hazırız. Sınırlarımızda insanları Türkiye’ye doğru sürükleyen bir rejim istemiyoruz. Diğer terörist grupların orada aktif olmasını da istemiyoruz. Bizim ulusal bir stratejimiz var. Bu stratejinin temel parametreleri var. İlki Suriyelileri ve Iraklıları ağırladığımız insani parametre. Biz bu insani politikayı sınırın öte tarafında yürütmek istiyoruz. İkincisi askeri strateji ve güvenlik. Eğer ulusal güvenliğimize yönelik bir tehdit olursa tüm önlemleri alırız. Her türlü önlemi. Eğer ihtiyaç olursa.” dedi.

Amanpour’un “Sizi doğru anladığımdan emin olmak istiyorum. Türkiye belli şartlar altında Suriye’ye muharip birlik yerleştirmeye hazır mı diyorsunuz?” sorusuna Davutoğlu, “Eğer diğerleri kendi üzerlerine düşeni yaparsa.” cevabını verdi.

Bunun üzerine Amanpour, “Planın ayrıca Esed Rejimi’nin de düşürülmesini içermesi şartınız var yani” ifadesini kullandı. Davutoğlu’nun cevabı “Tabii ki.” şeklinde oldu.

MUHALİFLER DESTEKLENSEYDİ IŞİD ORTAYA ÇIKMAZDI

Davutoğlu IŞİD’in ortaya çıkmasını muhalif grupların yeterince desteklenmemesine bağladı. Muhalif gruplara ciddi yardımların ‘maalesef’ ulaşmadığını dile getiren Davutoğlu,“Ilımlı muhalefeti, Suriye ulusal Koalisyonu’nu desteklediğimizi elbetteki gizlemedik. Eğer diğerleri ve P5 ülkeleri bizim tavsiyelerimizi dinleseydi, eğer muhalif gruplar korunsaydı ve destekleseydi bugün IŞİD gibi büyük bir kriz ile karşı karşıya kalmazdık.” dedi. Davutoğlu söz konusu grupların silahlarının çoğunu savaştıkları Suriye rejiminin askerlerinden edindiklerini söyledi.

Türkiye olarak Avrupalı ve Amerikalıları meslektaşlarını Suriye rejimi tarafından işlenen insanlık suçuna bir çözüm bulunamaması halinde radikalizmin artabileceği yönünde bir çok kez uyardıklarını dile getiren Davutoğlu, “O zamanlar IŞİD’in ismi yoktu ama bunları onlara söylüyorduk.” ifadelerini kullandı. Uluslararası toplumun Esed’in yüzbinlerce insanı vahşi bir şekilde öldürmesi karşısında sessiz kaldığını ifade etti. Bunun IŞİD’in ortaya çıkmasına neden olduğunu söyledi.

TAMPON BÖLGE TALEBİ

Türkiye’nin neden tampon bölge istediği açıklayan Davutoğlu şu şekilde konuştu:

“Artık yeter. Türkiye’ye neredeyse 1.6 milyon mülteci geldi. Hergün gelmeye devam ediyorlar. Sadece bugün Kobani’den yaklaşık 2 bin insan geldi. İstatistiklere bakarsanız Suriye rejimince yapılan hava saldırıları, atılan Scott füzeleri ve varil bombalarının mülteci sayısını arttığını görürsünüz. Eğer insani krizin önüne geçmek istiyorsanız hava saldırılarının ve ağır bombardımanın engellenmesi gerekiyor. Bu Türkiye için çok önemli. IŞİD’in yok edildiğini varsayalım. Zor ama öyle olduğunu düşünelim. Bir gün sonra Suriye rejimi Halep’e veya diğer şehirlere hava bombardımanı yapar. Bu çok daha ciddi bir insani krize neden olur. Bu bizim haklı bir talebimizdir. Uçuşa kapalı bölge istiyoruz.” dedi.

Amanpour’un “Bunun gerçekleşmemesi durumunda ne olur?” sorusuna karşılık Davutoğlu, “Bizden birşeyler isteyenler bizim ihtiyaçlarımızı da anlamalılar. Bu tek taraflı bir ilişki değil.” cevabını verdi.

SINIRDAN YABANCI MİLİTAN GEÇİŞLERİ

Davutoğlu, Türkiye’den Suriye’ya militanların geçiş yaptığı iddiları hakkında da konuştu. Bunun çok vicdansız bir suçlama olduğunu belirten Davutoğlu, “Biz insaf ve empati bekliyoruz. Amerika’nın Meksika ile sınırı var ve orada sadece iki ülke söz konusu. Tüm sınırları kontrol etmek kolay mı? 1.6 milyon insan geldi. Bu Washington DC’nin, Boston ve Atlanta’nın toplam nüfusundan fazla. Ne kadar risk ve zorlukla karşı karşı olduğumuzu tahmin edebilirsiniz.” dedi. Davutoğlu böylesi bir durumda sınırdan geçen herkesin kontrol edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

SADECE KOBANİ’YE DEĞİL TÜM SURİYE’YE MÜDAHALE GEREKİYOR

Davutoğlu, “Kobani’yi kurtarmak için hazır mısınız?” sorusuna, “Kobani’deki insanlara yardım etmek için elimizden gelen herşeyi yapacağız çünkü onlar bizim kardeşlerimiz. Biz onları Kürt, Türkmen veya Arap olarak görmüyoruz.” cevabını verdi. Sadece Kobani’nin müdahaleye ihtiyacının olduğu yaklaşımını yanlış bulan Davutoğlu, “Eğer Kobani’ye müdahale gerekiyorsa biz diyoruz ki tüm Suriye’ye müdahale gerekiyor. Tüm sınırlarımıza gerekiyor.” şeklinde konuştu.

‘ERDOĞAN OTORİTERLEŞİYOR’ YAKLAŞIMI YANLIŞ

Son olarak Türkiye’de yakın geçmişte çok sayıda reform yapıldığını belirten Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son yıllarda otoriterleşme eğilimi gösterdiği yaklaşımının doğru olmadığını ifade etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.