Cumhuriyetçiler, Senato’da çoğunluğu ele geçirebilecek mi?

Cumhuriyetçiler, Senato’da çoğunluğu ele geçirebilecek mi?

Kasım ayındaki ara seçimde, Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti Senato’da çoğunluğu elde etmek için kıyasıya bir mücadele verecek. İki partinin senatör adayları tarafından yapılan kampanya harcamalarının şimdiden 400 milyon doları bulduğu açıklandı.

Cumhuriyetçi Parti’nin ara seçimlerde meclis çoğunluğunu elinde tutmasına kesin gözüyle bakılıyor. Senato’da ise bugün Demokrat Parti’nin üstünlüğü söz konusu olsa da kasım ayında senatörlerin üçte birinin yeniden belirlenecek olması dengeleri değiştirebilir.

Senato’yu hangi partinin kontrol edeceğine birkaç eyalet karar verecek gibi görünüyor. Cumhuriyetçilerin Güney Dakota, Montana ve West Virginia’daki senatörlük yarışını kazanma ihtimali yüksek. Bu eyaletleri daha önce Demokrat Partili senatörlerin elindeydi. Eğer Demokratlar bu üç eyalette yarışı kaybederse Senato’daki üstünlüklerini koruyabilmeleri için Louisiana, Arkansas ve Alaska’da kazanmaları şart. Son yapılan kamuoyu yoklamalarına göre Demokratların 48 Cumhuriyetçilerin ise 49 sandalye kazanacağı öngörülüyor. Demokratlar eğer Louisiana, Arkansas ve Alaska eyaletlerinden birini kaybederse Kongre’ye ek olarak Senato da Cumhuriyetçilerin kontrolüne geçmiş olacak.

Iowa için daha önce Demokratların kazanacağına kesin gözü ile bakılırken Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Joni Ernst’in kampanya için şu ana kadar 3 milyon dolar harcaması hesapları biraz değiştirmiş görünüyor. Ernst’in son haftalarda Demokrat rakibi ile aradaki farkı kapattığı gözleniyor.

Seçimlerin nabzını yakından tutan Politico adlı haber sitesi, ara seçimlerde harcanan paranın seçmenin tercihi üzerinde ciddi oranda etki yapacağını savunurken Cumhuriyetçi medya organlarının Alaska ve Colorado eyaletlerindeki Demokrat Partili adaylara karşı aleyhte yoğun bir yayın yaptığına dikkat çekti.

Cumhuriyetçilerin Texas, Maine, Kansas, Oklohamo, Wayoming, Mississippi, Alabama, Tennesse, Güney Carolina ile Kentucky eyaletlerindeki senatörlük yarışını kazanmasına kesin gözü ile bakılıyor. Georgia da yine kesin bir şekilde olmasa da Cumhuriyetçi Parti’nin kazanması muhtemel eyaletler arasında. Demokratların kazanacağı öngörülen eyaletler ise; New Jersey, Rhode Island, Massachtusetts, Iowa, Michigan, New Hampshire, New Mexico, Orlando, Colorado, Minnesota, Virginia, Maryland ve Delaware.

Arkansas’taki yarışın ise Demokratlar için zor geçeceği tahmin ediliyor. İddialara göre eyalette Cumhuriyetçi aday için toplanan bağış miktarı 7 milyon doları bulmuş durumda. Anketler eyalette Cumhuriyetçi adayı önde gösteriyor.

Seçim kampanyalarını ele alan Liberal medya organları ise Koch kardeşler gibi Cumhuriyetçi Parti’ye büyük miktarda bağış yapan isimleri sürekli gündeme getirerek, seçmen üzerindeki haksız rekabete dikkat çekiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.