Cumhuriyetçiler Obama’yı ekonomi ile köşeye sıkıştırırken rakamları da çarptırıyor

Cumhuriyetçiler Obama’yı ekonomi ile köşeye sıkıştırırken rakamları da çarptırıyor

Cumhuriyetçi Parti’nin Ulusal Kongresi’nin üçüncü gününde partinin başkan yardımcısı adayı Paul Ryan, etkili ve sert muhalif konuşması ile damga vurdu. Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Mitt Romney’in valilik dönemi ile ilgili verdiği istatistik bilgileri çarptırdığı görülen Ryan’ın, yarış arkadaşının kendisi gibi kiliseye giden ‘Hristiyan’ olduğunu imalı bir şekilde dile getirmesi de dikkat çekti.

Cumhuriyetçi Parti’nin Florida eyaletinin Tampa şehrinde devam eden Ulusal Kongresi’nin üçüncü gününde başkan yardımcısı adayı 42 yaşındaki Wisconsin milletvekili Ryan’ın etkili konuşması dikkat çekiciydi. Başkan Barack Obama’nın ekonomik politikalarını topa tutan Ryan, Başkan’ın 4 yıl önce verdiği hiçbir sözü yerine getirememekle eleştirdi. Başkan Obama’nın son 4 yılda ülkeye vakit kaybettirmekten öte bir iş yapmadığını savunan Ryan, ‘‘Bu dönem zarfında Mitt Romney görevde olsaydı 12 milyon Amerikalıya iş imkanı sağlardı. Vali Romney’in Massachussetts valisi olduğu dönemde bunu yapmıştır, bugün yeniden yapacak’’ dedi. Ancak Ryan’ın Romney’in valilik dönemi ile ilgili verdiği istihdam rakamlarını çarptırdığı belirlendi.


IMG 7349
Ryan, Parti tabanında en fazla rahatsızlığa neden olan Romney’in bağlı olduğu Mormon mezhebini ‘Hristiyanlığın’ bir kolu olduğunu üstü kapalı bir şekilde dile getirmesi dikkat çekti. Ryan, ‘‘Birlikte yarıştığım dostum Romney ile ben farklı da olsa kiliseye giden ve bağlı olan insanlarız’’ dedi.


Ryan’ın konuşmasında çarptırdığı bir başka konu da General Motor’un (GM) Wisconsin’daki fabrikasının kapatılması ile ilgili olan bölümünde oldu. Ryan, Obama’nın GM’nin Wisconsin’deki fabrikasını kapatacağı sözünü hatırlattı ve ‘‘Henüz kapatılmadı, şuan boş durumda ve belki yarın ya da iki gün sonra kapatılacak söz verdiği üzere’’ dedi. Ancak Wisconsin eyaletindeki GM’nin fabrikasının kapatılması Obama dönemi değil Cumhuriyetçi eski başkan George Bush döneminde yürürlüğe sokulan planın bir neticesi olduğu görüldü.

Ülkenin en önemli sağlık sisteminin unsurlarından olan ‘Medicare’yi kaldırma gibi planı nedeniyle eleştirilen Ryan, Cumhuriyetçi Parti’nin koyu muhafazakar ve zenginlerden kurulu olan Çay Parti’si kanadının da gözde isimleri arasında.

3. GÜNDE ANCAK PARTİ’NİN DÜNYA SORUNLARINA NASIL BAKTIĞI DİLE GETİRİLDİ

Kongre’nin üçüncü gününde ilk defa Cumhuriyetçi Parti’nin düplomasi ve dünya sorunlarına nasıl baktığı da biraz olsun netlik kazandı. Obama’nın güçlü olduğu diplomasi konusunda partinin iki ağır topu söz aldı. Önce AND eski Dışişleri Bakanı olan Condoleezza Rice, ülkenin ulusla güveliğinie Obama hükümetinin yeterince önem vermediğini savundu. Rice, Suriye ve İran sorunu ile ilgili olarak ise, ‘‘İran ve Suriye diktatörleri kendi halkını keserken bu bölgenin güvenliği ve istikrarını tehdit ediyor. Çin ile Rusya ise bu olanlardan sorumlu. Ve herkes bizim nerede durduğumuzu merak ediyor’’ diyerek Amerika’nın Arap Baharı ayaklanmalarında pasif kalmakla eleştirdi.  


IMG 7336
2008’deki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin başkan adayı olan Arizona Senatörü John McCain de Obama hükümetini Suriye ile İran’da acı çeken insanları yalnız bırakmakla eleştirdi. McCain, ‘‘İran’da ve Suriye’de yalnız bırakılan acılı insanların sesleri, yaşadıkları kara günlerinde acılarını hissediyoruz  ama Başkanımız bizim değerler ile hareket etmiyor’’ şeklinde eleştridi. McCain ayrıca birçok yurt dışı gezisinde diğer milletlerin ‘Amerika’ya neler oluyor’ şeklinde kaygıları olduğunu dile getiren McCain, ‘‘Bizi kimseler yıkamaz, birlikte olursak. Biz kendimize güvenmedikçe de dünya barışını sağlayamayız’’ dedi.  

ANA KONUŞMACI VALİ DE SALONDAKİ PANODA RAKAMLARI ÇARPTIRDI

Sokakların beklendiği kadar protestocuların sesleri ile inlemediği Tampa şehrinde Cumhuriyetçiler rahat bir kongre yapmanın tadını çıkarıyor. Isaac Kasırgası’nın kongrenin ilk gününü vursa da ufak tefek aksaklıklar dışında Tampa’da herşey Cumhuriyetçilerin arzuları içinde gelişiyor.

Zenginler kulübü olarak eleştirilen Cumhuriyetçiler’in kasım ayındaki seçim öncesi en büyük şovuna dönüşen Ulusal Kongre’de öne çıkan konuşmacıların rakamları çarptırdıkları ortaya çıktı. Parti’nin ana konuşmacısı olan New Jersey Valisi Chris Christie emlak vergisi ile ilgili verdiği rakamların doğruyu yansıtmadığı görüldü. Vali Christie, göreve geldikten sonra vergi indiriminde bulunduğunu iddia ettiği konuşmasında New Jersey’i Amerika’nın en pahalı emlak vergisi ödeyen eyalet haline dönüştürdüğünü gizledi. Bugün Amerika’da en çok emlak vergisinin ödendiği New Jersey eylatinde Christie’nin göreve geldiği son iki yıl içinde yüzde 20 arttırdığı görüldü. Devlet ve ‘Charter’ (devlet okullarının özel işletmecilerin işletmesi) okullarına eyalet yönetiminin yaptığı yardımları önemli ölçüde kesen Christie, ayrıca bu yılın başından haziran sonuna kadar 800 milyon dolar vergi geliri elde edildiğini savundu. Ancak New Jersey bağımsız Kongre komisyonu verilerine göre bu rakam 540 milyon dolar olarak görülüyor.

IMG 7226
Cumhuriyetçilerin yalanı yalnızca Vali Christie veya başkan yardımcısı adayı Ryan’ın ifadeleri ile sınırlı değil. Kongre’nin yapıldığı Times Tampa kapalı spor salonu içinde kurulu olan ve ülkenin b borç toplamını gösteren elektronik panodaki rakamında doğruyu yansıtmadığı görüldü. Amerika’nın her saniye 35 bin dolar, her dakika da 2.1 milyon dolar, her saatte 126 milyon dolar, her günde 3 milyar dolar borçlandığı Kongre’nin Bütçe Komisyonu verilerine göre ortaya çıkarken bugün ülkenin borcu 15 trilyon 980 milyar doları geçmiş durumda. Kongre’deki borç toplamının her saniye artışını gösteren elektronik panodaki rakmanı 28 Ağustos’da 15 trilyon 979 milyar 996 bin 600 dolar ve 9 cent olarak yazdığı vakitte ülkenin asıl borcunun toplamının 15 trilyon 978 milyon 918 bin 589 dolar olduğu belirlendi.

ROMNEY’İN KONUŞMASI İLE KONGRE SONA ERİYOR

Bugün yerel saat ile gece 11’de tamamlanacak olan Cumhuriyetçi Parti’nin Ulusal Kongresi’nde kürsüye son olarak partinin başkan adayı Mitt Romney gelecek. Romney dışında kongrenin son gününde konuşma yapacak partinin ağrı topları arasında Jeb Bush ( eski başkan George W. Bush’un kardeşi ve Florida eski valisi), Romney’e karşı başkan aday adayı olarak yarışmış Temsilciler Meclisi eski başkanı Newt Gingrich ile Marco Rubio yer alıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.